latinica  ћирилица
10/12/2018 |  14:34 | Аутор: СРНА

Ђурић: Међународна заједница да заустави Приштину

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је Србија прилично добро информисана о различитим плановима који се праве у Приштини, те да због тога апелује на међународну заједницу, која има војно, безбједносно и политичко присуство на Космету, да заустави Приштину прије него што буде касно.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

"Знам да је то деловање против мира и нешто што поткопава и будућност Албанаца. Ја им не бих саветовао да преудузимају те мере - саветовао бих им да се окрену дијалогу и тражењу решења", поручио је Ђурић, преносе београдски медији.

Према његовим ријечима, сигурно је да Албанци мјерама које су предузели и које припремају, неће постићи тај циљ већ само контраефекат.

"Ако буду уводили такве мере неће постати више држава него што јесу. Оне само доприносе разградњи њихових институција и положаја у међународној заједници и утицају на терену. Могу само да се играју и да праве представе, али то неће допринети смиривању ситуације, нити остваривању њихових циљева", рекао је Ђурић.

Он је нагласио да упозорење које је изнио није претјеривање, већ израз најдубље забринутости и навео да би Кфор морао да спријечи формирање војске самопроглашеног Косова.

"То му је мандат, за то је и постављен на Косову и Метохији", рекао је Ђурић и подсјетио на Резолуцију 1244, према којој су НАТО и Кфор обавезни да спријече постојање било каквих наоружаних група на Космету, а не да 20 година послије сукоба стављају пушке екстремистима у руке.

"Они свакако не желе да их користе за парадирање 14. децембра, већ са њима имају најгоре планове", упозорио је Ђурић и додао да онај ко наоружава људе треба да зна да не доприноси њиховој будућности.

Ђурић је поновио да Србија жели мир и стабилност и захтјева од Кфора, НАТО-а и међународне заједнице да спријече насиље Приштине.

"Као што је председник Србије Александар Вучић већ најавио, ако до тога дође, Србија ће са својим паратнерима у међународној заједници предузимати даље кораке", закључио је Ђурић.