latinica  ћирилица
10/12/2018 |  14:40 ⇒ 11/12/2018 | 07:35 | Аутор: СРНА

Сутра одлука о захтјеву да се Медојевићу укине затвор

Вијеће Уставног суда Црне Горе одлучиваће сутра о приједлозима за обуставу извршења рјешења судова о затворским казнама за двојицу посланика Демократског фронта, до доношења коначне одлуке тог суда.
Небојша Медојевић - Фото: Screenshot/YouTube
Небојша МедојевићФото: Screenshot/YouTube

Адвокати посланика ДФ-а Небојше Медојевића и Милана Кнежевића поднијели су приједлоге за обуставу извршења појединачних аката Вишег суда, којима је одређена затворска казна двојици посланика због одбијања да свједоче у поступцима који се воде пред Специјалним државним тужилаштвом.

Уставни суд формирао је 5. децембра предмет по уставним жалбама адвоката Мироја Јовановића и Душана Радосављевића. Судија извјестилац биће Мевлида Муратовић, а чланови судије Миодраг Иличковић и Будимир Шћепановић.

Расправљаће се о приједлозима судија извјестилаца. Уколико се не постигне једногласност, предмет се упућује на пленарну сједницу свих судија.

Адвокати су, осим рјешавања спора да ли је хапшењем Медојевића повријеђено уставно право, затражили да Уставни суд обустави извршење казне затвора до окончања рјешавања жалбе у меритуму.

Медојевић је ухапшен 29. новембра након сједнице Скупштине Црне Горе по налогу Вишег суда у Подгорици, иако му претходно није скинут посланички имунитет.

Њему је одређен затвор до два мјесеца након што је одбио да свједочи у предмету формираном у Специјалном државном тужилаштву због тога што је тврдио да бившем градоначелнику Подгорице неће бити одређен притвор будући, јер је главни специјални тужилац Миливоје Катнић примио мито од 100.000 евра.

Након тога Виши суд у Подгорици одредио је Медојевићу још два мјесеца "стављања у затвор" јер је одбио да свједочи у предмету формираном поводом његових тврдњи из маја прошле године да је Катнић учествовао у ратном злочину на територији Цавтата током 1991. и 1992. године.

Један од лидера ДФ-а Милан Кнежевић од 29. новембра налази се у згради Скупштине Црне Горе да не би био ухапшен.

Њему је одређен притвор јер је одбио да достави податке о судији који му је наводно понудио да му за 10.000 евра укине пресуду због напада на полицајаца 2015. године.