latinica  ћирилица
10/12/2018 |  16:30 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Није забрањено уношење заставе Српске у Предсједништво

Закон о застави БиХ, али и онај о застави Републике Српске не уређује питање уношења српске тробојке у Предсједништво БиХ, па из тога проистиче да је дозвољено све што није изричито забрањено, изјавио је омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић.

На Међународни дан људских права представио је специјални извјештај о употреби и заштити званичних обиљежја. Тим поводом провјерили смо, да ли су и у којој мјери званична обиљежја БиХ позната њеним грађанима.

Као и много тога у БиХ, застава није креирана договором, већ је наметнута, а њен је творац високи представник, Шпанац Карлос Вестендорп. Плаво-жута застава БиХ требало би да буде по вољи свих њених грађана који би требало с њом и да се идентификују.

За разлику од Бањалуке, у Сарајеву је бх застава практично декорација, а посебно у дане које Федерација БиХ прославља као државне празнике, 1. март и 25. новембар. Зато смо пред сједиштвем заједничких институција, Сарајлијама поставили исто питање као и Бањалучанима.

Од свих нагађања тачно је посљедње. За разлику од већине свјетских, бх застава има само једно лице, јер не постоји правилник о њеном истицању и обиљежавању.

- Доста неуређена област. Област коју треба уредити. Наравно то је у надлежности парламената да прије свега ураде и да дефинишу и као што је дефинисан изглед, тако морају и саджрај. Наравно прије свега начин употребе и ово што је постаљено питање евентуалне злоупотребе - наводи Митровић.

А злоупотребе бх заставе тешко је и побројати. Једна од најчешћих – погрешно окретање. Иако је упитаним грађанима мање позната, БиХ има и химну - “Интермецо“.

А, такође наметнута, химна БиХ нема текст, што неким од изабраних представника није сметало да је запјевају.

Какве-такве, и химна и застава законом су прописане као и њихова употреба, али и казне за злоупотребу. Није познато да су икада иком изречене. Зато је интересантно, да пред Судом и Тужилаштвом БиХ и даље виси наопако окренута застава - иначе међународни симбол за невољу и позив у помоћ.