latinica  ћирилица
10/12/2018 |  18:27 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј: Не смијемо изгубити Пећку патријаршију

На Православном богословском факултету у Београду почео је међународни научни скуп у част јубилеја – осам вијекова аутокефалности Српске православне цркве.

- Прије осам вијекова Свети Сава издејствовао је да Српска православна црква добије аутокефалност, а на том догађају се развијала читава наша историја, култура и све оно што један народ чини народом - истакао је патријарх Иринеј.

Свети Сава је хтио да Црква буде основана у народу и из народа, са својим језиком, културом, државом и династијом, а то дјело је учинио на најгенијалнији начин – без борбе, без крви, без свега што су касније чинили поједини народи, наглашава патријарх. Тако је, каже, обезбијеђен развој државе и народа. Нажалост, каже патријарх, пријети опасност да наш духовни центар, Пећка патријаршија не буде у оквиру државе.

- То је један озбиљан проблем за нас, и то би требали да схвате и они који данас снагом и силом управљају овим свијетом – да би то било врло трагично за историју свијета и за наш народ да Пећка патријаршија са светом косовском земљом пређе другим народима - каже патријарх Иринеј.

Предсједник САНУ Владимир Костић истиче да је однос САНУ према СПЦ – однос великог и неупоредивог поштовања и да је аутокефалност наше цркве један од само неколико најзначајнијих догађаја свеколике српске историје.

- Осјећај и свијест коју морамо да одржавамо да не дођемо у ситуацију да нам историју диктирају други, покушаја каквих имају када смо свједоци, или да, још горе, а овдје има и младих људи – у диктате и сами повјерујемо. У том напору Српска академија наука и умјетности је искрени сапутник и сарадник - поручио је Владимир Костић, предсједник САНУ.

Међународни научни скуп, посвећен самосталности и осмовјековном доприносу Српске православне цркве историји, теологији и култури српског народа, окупио је више од стотину истакнутих иностраних и домаћих истраживача.