latinica  ћирилица
10/12/2018 |  18:45 | Аутор: СРНА

Брнабић у Прагу: Србима на Космету пријети хуманитарна катастрофа

Премијер Србије Ана Брнабић упозорила је данас да Србима на Косову и Метохији пријети хуманитарна катастрофа, истакавши да је потребно да се регион врати тамо гдје је био прије мјера Приштине.
Ана Брнабић и Андреј Бабииш у Прагу (Фото: Влада Србије) -
Ана Брнабић и Андреј Бабииш у Прагу (Фото: Влада Србије)

Она је у Прагу на заједничкој конференцији за новинаре са чешким колегом Андрејом Бабишем рекла да је искористила посјету Чешкој, која је признала независност самопроглашеног Косова, те да редсједника Милоша Земана и премијера Бабиша упозна о изазовима са којима се суочавају Србија и српски народ на Косову и Метохији.

Брнабићева је навела је да је иза Србије "тежак новембар" због мјера које је увела Приштина на робу из централне Србије и БиХ, подсјетивши да је Србима на Космету ускраћена и штампа на матерњем језику, преносе београдски медији.

"Немају ни слободу штампе, а најава трансформације косовских безбједносних снага у војску је посебно узнемирујућа чињеница и за Србију, али и за регионални мир", рекла је Брнабићева.

Бабиш је рекао да су разговарали о /самопроглашеном/ Косову и напетости која је све јача.

"Косово не испуњава обавезе и покушаћемо да учинимо све што је у нашој моћи да та напетост буде што мања. Сматрамо да је приступ Србије конструктиван", истакао је он.