latinica  ћирилица
10/12/2018 |  19:06 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Пријевремени избори за девет општина у БиХ 17. фебруара; Ко су кандидати?

За 17. фебруар 2019. године, Централна изборна комисија БиХ расписала је пријевремене изборе за градоначелнике Добоја и Требиња, за начелника Рибника и шест општина у Федерацији БиХ.

Досадашњи први људи ових локалних заједница, на октобарским изборима освојили су мандате у законодавним тијелима, или су се актуелних функција одрекли због преузимања нових дужности. Њихови насљедници већ улазе у изборну трку.

Прихватајући мандат посланика у Представничком дому БиХ, Обрен Петровић напустио је 14-огодишњу лидерску позицију у Добоју!

Кандидат за Петровићевог насљедника, озваничено је, још актуелни замјеник министра одбране БиХ, Борис Јеринић испред листе "Заједно за Добој". Чврста подршка већ му стигла од СНСД-а. Извјесна и од партија које чине убједљиву већину у локалном парламенту.

- Тражићемо један шири консензус, једну широку подршку што у овом моменту наговјештава да ће тако и бити - каже Јеринић.

Ко ће Јеринићу "на црту" стати и да ли ће, тренутно је у домену спекулација.

Расуло у добојском СДС-у, кулминирало је распуштањем градског одбора средином новембра. Статус кво је и даље! Из ПДП-а, који је дио локалне већине, тек спорадично најављују да би, од страначких пулена неко могао и да добије статус кандидата.

Са опозиционим партијама ситуација ништа боља ни у Требињу.

Разједињене скорашње чланице Савеза за побједу сада кандидатуру као лоптицу, једна другој пребацују!

ПДП се "правда" како су посљедњи,имали градоначелника – Славка Вучуревића.

Ослабљеном СДС-у евентуално још један пораз, никако не иде у прилог. С друге стране, СНСД-ов кандидат за градоначелника, по свему судећи, биће актуелни замјеник Мирко Ћурић. Њему је након преузимања дужности в.д. директора Електропривреде Српске, Лука Петровић "препустио" градоначелничка овлашћења и обавезе. Требињска управа већ је и новац резервисала за пријевремене изборе .

- Што се тиче финансијских средстава они су планирани у буџету града за провођење пријевремених избора - наводи Жељка Ружић, предсједница ГИК Требиње.

Пријевремени избори локалне заједнице коштаће од 25.000 до 80.000 марака. Неопходни материјални и технички ресурси потребни за ЦИК, заоставштина су октобарских избора.

- Уговори за претходне изборе, обухватили су и евентуалне допунске радње и количине које су се могле наручити - каже предсједник ЦИК-а Бранко Петрић.

Почетни рок изборних активности – је уторак 11. децембар. За подношење пријава ЦИК-у, политичке партије и независни кандидати на располагању имају седам дана. Коалиције - 14!

А сви они заједно, према Изборном закону, имаће петнаест дана да се боре за наклоност бирача. Који се изборе – локалном заједницом ће управљати двије године - до сљедећих локалних избора.