latinica  ћирилица
10/12/2018 |  22:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин и Меркелова разговарали о Украјини, Сирији и ИНФ споразуму

Кремљ је нагласио да је Меркелова иницирала разговор са Путином
Ангела Меркел и Владимир Путин (Илустрација: РТРС) -
Ангела Меркел и Владимир Путин (Илустрација: РТРС)

Украјинске провокације у Црном мору, проблем рјешења ситуације у Сирији и ситуација везана за планове САД да се повуку из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ споразум) били су у фокусу телефонског разговора руског предсједника Владимира Путина и њемачке канцеларке Ангеле Меркел, саопштио је вечерас Кремљ.

"Стране су наставиле разговоре о ситуацији након што су украјински бродови 25. новембра повредили руску границу. Стране су изразиле заједничко интересовање за спречавање ескалације напетости у Азовском мору и Црном мору, као и рјешавању проблема који су проистекли из провокативних акција украјинских власти", наводи се у саопштењу Кремља.

У њему пише да је двоје лидера разговарало и о питањима везаним за рјешење ситуације у Сирији и да су "констатовали приоритетну природу охрабривања унутарсиријског дијалога и формирања Комитета за доношење устава".

"Лидери су размијенили мишљења о ситуацији у сфери стратешке безбједности у свјетлу планова америчке администрације да се повуче из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ споразум)", наводи се у саопштењу.

Кремљ је нагласио да је Меркелова иницирала разговор са Путином.