latinica  ћирилица
11/12/2018 |  08:09 ⇒ 11:01 | Аутор: СРНА

У Добоју Други сајам образовања одраслих и запошљавања

У Добоју се данас одржава Други сајам образовања одраслих и запошљавања на којем учествује 15 привредника који нуде око 200 радних мјеста за више од 40 различитих профила.
Добој (фото: Дејан Божић) - Фото: blic.rs
Добој (фото: Дејан Божић)Фото: blic.rs

Руководилац добојске филијале Завода за запошљавање Републике Српске Сандра Татић каже да се на евиденцији незапослених воде 4.773 лица, од чега је 1.760 лица из области занатских услуга.

Она је навела да су занатске услуге тражене на тржишту рада јер је велики број занатлија радно мјесто пронашао у иностранству.

Пословођа предузећа "Грађ-промет" из Добоја Драган Ђурић каже да је ова фирма спремна понудити 31 радно мјесто за профиле зидар, тесар, армирач, као и помоћне раднике.

Ђурић је оцијенио да је на овим просторима евидентан недостатак одговарајуће радне снаге због бољих плата које се нуде у иностранству, а које локална предузећа нису у могућности да понуде.

"Успијевамо одржавати посао, али је све теже", рекао је Ђурић.

Замјеник градоначелника Добоја Дејан Старчевић рекао је раније да се много очекује од овог сајма, те да је одржавање Првог сајма запошљавања имало позитивне ефекте и да је тада запослено 15 лица.

Старчевић каже да је Сајам организован због потребе привредника за радном снагом, која све више напушта овај простор.

Стручни савјетник добојског Одјељења за привреду Марица Илић рекла је да на Сајму свој штанд има и Завод за запошљавање Републике Српске, те образовне установе, школе страних језика и друге установе које се баве образовањем старијих лица.

Илићева је додала да ће се ефекти сајма знати у наредним данима.