latinica  ћирилица
11/12/2018 |  09:17 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

Савјет министара у техничком мандату не може расправљати о активирању МАП-а

Постојећи Савјет министара не може да расправља о активирању Акционог плана за чланство у НАТО-у, јер се налази у техничком мандату и не постоји договор сва три народа у БиХ о Сјеверноатлантској алијанси, изјавио је Срни савјетник за политичка питања српског члана Предсједништва БиХ Срђан Перишић.
Срђан Перишић (фото:BKTVNews) -
Срђан Перишић (фото:BKTVNews)

Перишић је навео да се Савјет министара, који је у техничком мандату, припрема да одобри први Годишњи програм и почне активности у оквиру МАП-а.

"Очигледно је да се у сједишту НАТО-а у Бриселу, као и министрима у Савјету министара жури да, прије формирања нове власти у заједничким институцијама БиХ, ставе пред свршен чин српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и да онемогуће дејство Резолуције о војној неутралности Републике Српске", истакао је Перишић.

Он је подсјетио да је у Републици Српској на снази Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности, која је донесена у октобру 2017. године.

Перишић је нагласио да Савјет министара БиХ у техничком мандату може обављати само текуће послове, али не може утврђивати законе и друге опште акте, нити доносити прописе, изузев ако је њихово доношење везано за природне, привредне или техничке несреће и катастрофе, као и у случају оружане агресије на БиХ.

Он је поручио да постојећи српски министри у Савјету министара из СДС-а и ПДП-а морају коначно да дјелују у складу са интересима Републике Српске и њене резолуције о неутралности.

"Они морају да зауставе неуставно дјеловање постојећег Савјета министара на припреми Годишње програма за Акционо чланство у НАТО-у. У супротном, дефинитивно ће се ставити на страну издаје српских националних интереса", рекао је Перишић.