latinica  ћирилица
11/12/2018 |  10:44 ⇒ 10:47 | Аутор: СРНА

Чолак: Инцко постао портпарол бошњачких партија

Функционер ХДЗ-а БиХ Бариша Чолак упозорио је да бошњачке политичке странке приликом формирања власти у Федерацији БиХ инсистирају на примјени пописа становништва из 1991. године, јер настоје да овладају српским, хрватским и клубом осталих у Парламенту ФБиХ да би извршна власт могла бити формирана од бошњачких странака
Бариша Чолак - Фото: СРНА
Бариша ЧолакФото: СРНА

- То види и ОХР и међународна заједница, а високи представник /Валентин Инцко/, као и они прије њега, понавља мантру и мишљење бошњачких странака. Високи представник је постао њихов портпарол - рекао је Чолак за Глас Српске.

Он каже да нигдје не постоји одредба којом је прецизирано да се попис из 1991. године примјењује на састављање законодавне власти.

- Осим тога, постоје толике одредбе у Изборном закону, а и у Уставу, да је мјеродаван посљедњи попис. Како је могуће доћи до легитимног заступања ако се примјењује нешто што је непримјењиво? - пита Чолак.

Он је подсјетио да у неким кантонима нема више од пријератних 90 одсто Срба, а најмање у четири, пет кантона нема више од 50 одсто Хрвата.

- Не може се ту доћи до адекватне попуне Дома народа Парламента ФБиХ. Може на силу, наравно, ако ће други те делегате бирати и очигледно да се то жели - рекао је Чолак.

Он је поновио да је избором Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ нарушен Дејтонски мириовни споразум.