latinica  ћирилица
11/12/2018 |  11:21 ⇒ 11:27 | Аутор: СРНА

Симић: Срби неће дозволити да их било ко угњетава

Потпредсједник Српске листе Игор Симић изјавио је да ће Срби на Космету наставити са мирним и демократским протестима и неће дозволити да их било ко угњетава и гетоизира.
Косово протести (Фото:rts) -
Косово протести (Фото:rts)

- Позивамо међународне представнике, како оне у Приштини тако и оне у Бриселу и свим осталим мјестима, да умјесто празних флоскула и неких анемичних упозорења најдиректиније позову Приштину да прекине са свим једностраним потезима који угрожавају опстанак Срба на овим просторима, али и подривају дијалог у Бриселу - рекао је Симић за РТС.

Када је ријеч о најавама форимирања војске самопроглашеног Косова, Симић је исткао да је Српска листа покушавала да искористи правне механизме који постоје, јер је то питање које крши све међународне споразуме - Резолуцију Савјета безбједности 1244 и Бриселски споразум, па чак и устав који су Албанци на самопроглашеном Косову донијели.

- Међутим, ту нема краја. Ви више немате правну сигурност за Србе на Космету, а то се види када говоримо о ухапшеним Србима који су прије неколико дана изведени пред суд у Приштини. Ту је прекршено сијасет правних одредаба - претпоставка невиности, одређење притвора које је одлуком Апелационог суда укинуто, а људи су и даље у привтору - навео је Симић.

У вези са најавама Приштине да ће увести нове мјере Србији, Симић је нагласио да ће оне, ако буду реализоване, најдиректиније угрозити егзистенцију Срба на Космету.

- У усијаним главама у Приштини више не можете ни да предвидите шта се мота и шта су сљедећи потези који ће угрозити безбједност свих на простору Космета, а посебно Србе - рекао је Симић.

Влада самопроглашеног Косова увела је царину од 100 одсто на производе из централне Србије и БиХ. Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај најавио је да ће данас, послије сједнице Владе, говорити о могућим новим мјерама против Србије.