latinica  ћирилица
11/12/2018 |  11:45 ⇒ 11:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Руска шпијунка Марија Бутина одлучила да проговори

Марија Бутина коју америчке власти оптужују да је руски агент и да је покушала да утиче на политику САД према Русији, пристала је да се изјасни као крива.
Марија Бутина (Фото: rs-lat.sputniknews.com) -
Марија Бутина (Фото: rs-lat.sputniknews.com)

Бутина ће, морати да сарађује са америчким федералним, државним и локалним властима, наводи Еј-Би-Си њуз. Бутина је у споразуму, чију копију амерички телевизијски канал тврди да посједује, наводно признала да је ковала завјеру у циљу дјеловања у САД под руководством неименованог руског званичника, преноси Ројтерс.

Амерички савезни тужилац и адвокати Марије Бутине саопштили су 17. новембра да та активисткиња за право на посједовање и ношење оружја преговара о "могућем рјешењу" за њен случај.

Они су то тада навели у заједничком поднеску суду у Вашингтону, што је био први доказ да је 30 годишња активисткиња или спремна да призна кривицу или на неко друго рјешење које би јој ублажило евентуалну казну.

До тада су њени адвокати одлучно одбацивали оптужбе као "пренадуване", тврдили да она није руски агент и тражили да се случај одбаци.

Марија Бутина је ухапшена љетос и касније оптужена за завјеру и да је нерегистровани страни агент.

Тужиоци тврде да је она током председничке кампање 2016. и послије избора Доналда Трампа за предсједника, као покриће за своје активности користила статус студенткиње да би се инфилтрирала у Националну асоцијацију за право на оружје и у друге политичке организације повезане с Републиканском партијом.

Наводи се да је Бутина прикупљене информације преносила једном руском званичнику коме су ове године америчке власти увеле санкције, као и да је настојала да успостави везе између америчких политичара и Кремља.