latinica  ћирилица
11/12/2018 |  11:49 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Шпирић: Застава Српске мора бити у заједничким институцијама БиХ

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић изјавио је данас да је 23 године послије потписивања Дејтонског мировног споразума вријеме да се сви у БиХ окрену једни према другима и да се престане са праксом негирања симбола.

"Право је чудо да некоме смета застава Републике Српске унутар Предсједништва БиХ, а поготово да буде присутна у оба дома Парламентарне скупштине БиХ на чему ћемо ми из СНСД-а инсистирати", рекао је Шпирић.

Он је нагласио да представницима Републике Српске у заједничким институцијама не сметају симболи ФБиХ и БиХ, те да не види разлог зашто би некоме сметали симболи Српске.

"Они којима сметају симболи Републике Српске поручују нам да им смета и Република Српска, што ни у ком случају није добро за БиХ", истакао је Шпирић.

Говорећи о иницијативи СНСД-а да буде постигнуто јединство српских представника у институцијама БиХ, Шпирић је истакао да она није декларативног, већ суштинског карактера.

"Нико нема право да политичко јединство сматра декларативним, јер нам треба суштинско јединство које ће онемогућити урушавање или подривање институција и уставног поретка Српске", нагласио је Шпирић, који је изабран за делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Према његовим ријечима, свако подривање Устава и институција Републике Српске мора бити законски кажњиво и дефинисано да оно представља кривично дјело.

"То значи да треба мијењати Кривични законик Републике Српске у којем би такве активности биле законски санкционисане", нагласио је Шпирић.