latinica  ћирилица
11/12/2018 |  12:30 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Кадровска комбинаторика опструише почетак рада затвора у Ист. Сарајеву

Савјет министара ни на сједници заказаној за четвртак, 13. децембра, према најављеном дневном реду, неће расправљати о утврђивању датума почетка рада државног затвора у Источном Сарајеву, као ни о престанку рада Јединице за реализацију Пројекта изградње овог затвора због "кадровске укрштенице", сазнаје СРНА у Министарству правде БиХ.
Затвор у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Затвор у Источном СарајевуФото: РТРС

Након сједнице Савјета министара која је одржана прошле седмице, министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је да одлука није донесена "јер је потребно дефинисати још неке детаље".

- Министар правде је повукао ову тачку са дневног реда зато што је /министар спољне трговине и економских односа/ Мирко Шаровић почео да прави проблем и опструише овај пројекат инсистирањем да му се каже ко ће бити вршилац дужности управника и да му се дају неке додатне информације, док се предсједавајући Савјета Денис Звиздић није изјашњавао - рекао је извор СРНА.

Према истом извору, уколико Шаровић не би поново кочио усвајање ових одлука, министар правде БиХ би могао предложити њихово уврштавање у дневни ред на самој сједници како би се коначно ријешило питање почетка рада затвора.

- Уколико Шаровић буде правио додатне проблеме, Министарство правде ове двије тачке неће стављати на дневни ред. Грубеша је на службеном путу, тако да није познато да ли се у вези са овим питањем чуо са Шаровићем - рекао је овај извор.

У Министарству правде кажу да ће тражити и помоћ међународних организација, уколико се овај проблем убрзо не ријеши.

СРНА незванично сазнаје да министар правде жели да вршилац дужности управника буде из реда хрватског народа, док се Шаровић залаже да то буде "његов човјек".

Након именовања, нови управник би требало да распише конкурсе и почне са обукама за ново особље које ће да ради у затвору.

Грубеша је раније изразио наду да ће Завод за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ почети са радом 1. јануара наредне године.

Отварањем затвора у Војковићима у општини Источна Илиџа, БиХ ће добити најсавременију и најсигурнију затворску установу, у односу на све друге сличне намјене у земљи, али и на Балкану.

Ово ће бити једини затвор на нивоу БиХ који ће испуњавати европске стандарде за смјештај осуђених, што је посебно значајно ако се узме у обзир чињеница да ентитетске заводе карактерише проблем прекобројности и неадекватних капацитета.