latinica  ћирилица
11/12/2018 |  14:45 | Аутор: СРНА

Нема сагласности на жалбе Mедојевића и Kнежевића, одлука сутра

Вијећа Уставног суда нису данас постигла сагласност о приједлозима за обуставу извршења рјешења судова којима је одређена затворска казна посланицима Демократског фронта Небојши Медојевићу и Милану Кнежевићу, па ће о томе одлука бити донијета сутра на пленарној сједници.
Небојша Медојевић - Фото: Screenshot/YouTube
Небојша МедојевићФото: Screenshot/YouTube

Адвокати Медојевића и Кнежевића поднијели су уставне жалбе на рјешење Вишег и Апелационог суда којим им је одређена казна затвора до 60 дана због одбијања да свједоче у предметима које је, поводом њихових тврдњи, формирало Специјално тужилаштво.

Прво Вијеће у чијем саставу су били предсједница Десанка Лопичић и судије Милорад Гогић и Хамдија Шаркиновић није постигло једногласност по жалби Кнежевића.

Лопичић је предложила Вијећу покретање поступка за оцјену уставности дијела одредбе Закона о кривичном поступку којом је прописана и могућност затварања свједока који одбија да свједочи.

Лопичић је, на основу Закона о Уставном суду, предложила обуставу рјешења која су донијета на основу наведене одредбе закона и да се одмах наложи обустава принудних мјера затварања подносилаца уставних жалби.

Друго Вијеће одлучивало је по жалби Медојевића, али ни на том тијелу није постигнута једногласност.

Након што два вијећа нијесу донијела једногласну одлуку, Уставни суд ће одлучивати на пленарној сједници.