latinica  ћирилица
11/12/2018 |  14:49 | Аутор: СРНА

ЕУ: Легалан избор чланова Предсједништва БиХ

ЕУ не доводи у питање легалност изборног процеса за чланове Предсједништва БиХ и остаје посвећена пружању подршке властима у БиХ на изналажењу рјешења за реформу изборног законодавства у складу са одлуком домаћих судова и владавином права, рекла је портпарол Европске комисије Маја Коцијанчич.
Маја Коцијанчич -
Маја Коцијанчич

Коцијанчичева је рекла да су за ЕУ приоритетни задаци БиХ јасни - формирање власти, наставак реформског процеса и измјена Изборног закона.

Оно о чему нема јединства, додала је она, је редослијед приоритета и начин помирења јединственог уређења БиХ.

Коцијанчичева је за Дојче веле рекла да ЕУ понавља неопходност брзог формирања законодавних и извршних тијела власти, укључујући изналажење рјешења када је ријеч о Дому народа ФБиХ у циљу испуњавања одлука међународних судова и европских стандарда.

За мање од мјесец дана БиХ два пута била тема разговора министара спољних послова ЕУ.

Новембарско засједање Савјета ЕУ прошло је у знаку иницијативе Хрватске на приоритетној уставној примјени резултата избора и реформи Изборног закона.

Децембарској расправи министара земаља чланица претходило је отворено писмо три некадашња висока представника који су упозорили ЕУ на мијешање Хрватске у унутрашња питања БиХ.

Шеф дипломатије ЕУ Федерика Могерини, којој је отворено писмо и било упућено, рекла је да се, за почетак, лидери у БиХ морају охрабрити да преузму одговорност и што прије формирају власт како би наставили са реформском агедном у земљи.

Шеф дипломатије Хрватске Марија Пејчиновић Бурић рекла је да отворено писмо некадашњих високих представника Педија Ешдауна, Кристијана Шварц-Шилинга и Карла Билта министри спољних послова ЕУ током дебате о БиХ "нису ни спомињали".

- Ја сам се само на њега позвала, одбацујући га и сматрајући га заиста непримјереним и према Хрватској, али и према институцијама ЕУ с обзиром на то да се мијеша у њихов рад и одлуке. Очигледно да писмо није имало ефекат који је желио - закључила је Бурићева.