latinica  ћирилица
11/12/2018 |  15:28 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

У Добоју отворен Сајам запошљавања, понуђено 200 радних мјеста

Петанест послодаваца из Добоја отворило је око 200 радних мјеста на којима посао могу да добију радници 40 различитих занимања. Потребе за радницима исказали су на Сајму образовања одраслих и запошљавања којем су се одазвали и незапослени, али чија занимања нису много тражена.

Фармацеут са лиценцом, прехрамбени технолог и професор њемачког - најтраженија су занимања са високом стручном спремом којих нема на бироу рада у Добоју. Послодавац Славиша Букејловић одлучио је да технолога потражи и на сајму запошљавања.

"Технолога је иначе мало, поготово прехрамбеног смјера, а и оно што их има нису баш расположени да раде у погону, сви би вољели да раде негдје у канцеларији, да буду на буџету са сигурном платом", истиче Букејловић.

Међу незапосленима има разних врста занимања, од заната до високо образованих, али до посла тешко долазе. Многи пристају и на друге послове, само да би се запослили.

Зидари, тесари, армирачи и друга занимања грађевинске струке, затим возачи разних категорија, аутоелектричари, аутомеханичари - још су нека од најтраженијих занимања у Добоју.

Марица Илић, стручни савјетник Одјељења за привреду у Добоју истиче да се ради о преко 40 различитих занимања, а број понуђених отворених радних мјеста на сајму је близу 200.

Сајам запошљавања организован је због потребе привредника за радном снагом, која све више напушта ове просторе. Ефекти сајма биће познати за неколико дана.

На Бироу за запошљавање у Добоју евидентирано је 4.773 лица, од чега је 1.670 лица који посао траже у области занатства и услуга.