latinica  ћирилица
11/12/2018 |  15:33 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Бањалука: Стручно скуп о унапређењу производње уљарица

Пољопривредни институт у Бањалуци одржао је други стручни скуп под називом „ Унапређење производње и прераде индустријског биља у Републици Српској „. Циљ скупа је да се пронађу могућности како би се унаприједила производња уљарица у Српској.

Директор пољопривредног инстита Војислав Тркуља истиче да је циљ овог стручног скупа да се пронађу могућности да се унаприједи производња уљарица у Српској.

Он је рекао да ће на скупу бити ријечи о томе како да пољопривредни произвођачи добију најбоље сорте хибрида, док ће представници Пољопривредног института Републике Српске представити нова достигнућа института.

Шеф Завода за индустријско биље на Пољопривредном институту Републике Српске Милош Ножинић рекао је новинарима да је циљ стручних скупова у области индустријског биља боља координација у производњи и преради овог биља.

"На овај начин видимо и који су актери скупова активнији, а који су мање активни и на неки начин препознајемо оне који опструишу и коче процес развоја", каже Ножинић.

Извршни директор компаније "Бимал" из Брчког Шевал Суљкановић рекао је новинарима да је овај скупа организован да би се искористили мирни дани у пољопривреди како би се пронашла идеја шта радити за наредну годину и шта урадити са производњом уљане репице.

Он је рекао да је компанија "Бимал", која је водећа у преради уљарица, партнер у организацији ових стручних скупова са циљем унапређења и квалитетније производње индустријског биља.

Пољопривредни произвођач Саво Васиљевић из села Рогољи код Градишке, који се бави пољопривредом и сточарством, рекао је новинарима да обрађује око 100 хектара земљишта, од чега уљану репицу производи на 30 хектара и продаје компанији "Бимал" из Брчког.

Организатор стручног скупа су Пољопривредни институт Републике Српске и компанија "Бимал" Брчко. У раду скупа учествују представници Министарства пољоприврде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Пољопривредног института, компаније "Бимал" и пољопривредни произвођачи.