latinica  ћирилица
11/12/2018 |  16:19 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Шамац и Завидовићи на путу успостављања међуентитетске сарадње

Шамац и Завидовићи су на путу успостављања међуентитетске сарадње у области привредне размјене као окоснице економског развоја, али и одрживог повратка пријератног становништва. Делегација општине Завидовићи посјетила је и мултиетничко село Средња Слатина, као добар примјер суживота и толеранције.

Мато Башкарић се по повратку у Средњу Слатину одлучио за пољопривредну производњу. Регистровао је пољопривредно газдинство и на 30 хектара узгаја ратарске културе. Задовољан је условима живота, али и републичким и општинским подстицајима које остварује.

"Стварам себи, сваке године по нешто се купи, направи... Родио сам се ту и сматрам да бих требао живјети ту гдје сам се родио", истиче Башкарић.

Одржив повратак подразумијева интеграцију повратника у друштвени живот локалне заједнице и запошљавање, што је условљено стварањем повољног пословног амбијента и новим инвестицијама. Општине Шамац и Завидовићи имају заједнички интерес у успостављању пословно-привредних веза, посебно у области пољопривредне производње.

"Привреда општине Шамац је првенствено базирана на пољопривредној производњи. Погодности општине Шамац и недостаци или привредни амбијент општине Завидовићи стварају могућност извоза производа које ви производите преко наших привредних субјеката", каже Хашим Мујановић, начелник општине Завидовићи.

Ђорђе Милићевић, начелник општине Шамац, истиче да постоји спремност да се удружења привредника ове двије општине, договоре да се производи пласирају на подручје општине Завидовићи, јер истиче, то подручје није посавски равничарски крај као шамачко.

Први корак у сарадњи двију општина биће представљање привредно-туристичке понуде Завидовића на предстојећем Сајму меда и традиционалних производа, који ће бити одржан у Шамцу 21. i 22. децембра.