latinica  ћирилица
11/12/2018 |  16:25 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Рекордан откуп дувана, а производња опада

Мада је бијељински "Дуван" ове године откупио рекордних 780 тона сувог дувана, производња у Семберији опада. Због све мање зараде, многи одустају од садње. Цијене репрометеријала расту, док је цијена сувог листа деценијама иста. Откупљивачи не могу да понуде веће цијене, јер нису конкурентни на тржишту.

Дуван се у Семберији сади на лошијем земљишту без могућности наводњавања, а и улагања у сушаре и опрему су велика, па пољопривредници одустају од ове производње.

Њихов број се смањио са 100 на 80, а у предузећу "Дуван АД" проширили су сарадњу и на Посавину гдје имају 40 произвођача. Захваљујући томе и релативно добрим приносима ове године откупили су чак 780 тона, али продаја тешко иде, па је у магацинима и сав прошлогодишњи дуван.

"Са појавом мултинационалних компанија које су затвориле фабрику дувана у Бањалуци, ми смо остали без домаћег тржишта и покушавамо преко неких трговаца да продамо, јер је мањак дувана на тржишту у Европи", истакао је Чедо Готовчевић, директор Дувана АД Бијељина.

Организатори производње откупили су дуван по просјечној цијени од 3,20 КМ, а произвођачи би требало да добију и 50 пфенинга подстицаја Владе Српске и 15 пфенинга од Града Бијељина. Било је приједлога и да се из акциза на дуван издвоји дио за подстицање примарне производње.

"За производњу дувана потребне су посебне машине, сушаре, које се користе за сушење дувана, тако да произвођачи имају и велике трошкове.  Зато су сви подстицаји добродошли", каже Славица Марковић, директорка Регионалне привредне коморе Бијељина.

Да би садња дувана била профитабилна поизвођачи би требало да наплате пет марака по килограму, што им је сада недостижно. Утјешно је једино што предузеће Дуван АД кредитира заснивање нове производње, па ће, задуживши се, кренути и у сљедећу сезону.