latinica  ћирилица
11/12/2018 |  18:12 | Аутор: СРНА

Кућа Иве Андрића биће адаптирана до јуна

Кућа нобеловца Иве Андрића у Херцег Новом биће адаптирана до јуна идуће године, а њен изглед и аутентичност биће задржани, саопштено је из ове општине.
Кућа Иве Андрића у Херцег Новом - Фото: РТРС
Кућа Иве Андрића у Херцег НовомФото: РТРС

Шеф Канцеларије за међународну сарадњу општине Херцег Нови Симонида Кордић рекла је да ће дом чувеног нобеловца задржати естетске стандарде које је Андрић поставио.

"Немамо намјеру да девастирамо оно што је Андрић поставио као своје естетске стандарде, тако да ће зграда задржати првобитни изглед", навела је Кордићева.

Припрема терена, према њеним ријечима, почела је средином октобра, а до Нове године ће бити уклоњени дијелова оплата у објекту у који ништа није улагано деценијама.

"Иако је пројектом предвиђено да радови трају до 2020. године, узбрзали смо их јер нам је важно да ова зграда буде у функцији већ за наредну сезону", објаснила је Кордићева.

Она је навела да је идеја да објекат и његово окружење функционишу као цјелина, баш као што је било када је Андрић ту боравио.

"Биће доста интерактивне опреме, јер је идеја да зграда не буде само споменик Андрићу, већ и дио живота Новљана и посјетилаца. Осим опреме којом кућу уводимо у ново доба, набавићемо и музеолошку која одише духом пишчевог времена и аутентични намјештај из тог периода", каже Кордићева.

Секретар за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало рекла је да је, паралелно са реконструкцијом, важно дефинисати будући начин функционисања куће Иве Андрића.

"У сарадњи са Музејом града Београда радимо на конципирању поставке, распореду садржаја у простору, дефинисању статуса куће, управљачких тијела и утврђивању извора финансирања програмских активности", навела је Пиштало.

За реконструкцију куће Иве Андрића обезбијеђено је 190.000 евра.

Иво Андрић је кућу у Његошевој улици у Херцег Новом изградио 1964. године, када се са супругом Милицом доселио из Београда.

Након пишчеве смрти, општина Херцег Нови откупила је кућу од његових насљедника.