latinica  ћирилица
11/12/2018 |  21:19 | Аутор: СРНА

Кубуровић: Хашки трибунал није остварио сврху оснивања

Министар правде Србије Нела Кубуровић рекла је на сједници Савјета безбједности УН о раду судског Механизма у Хагу да Хашки трибунал, који је у децембру прошле године завршио мандат, није оправдао сврху постојања, нити је одговорио на низ кључних питања, те затражила да осуђени у Хагу служе казну у Србији.
Нела Кубуровић  (Фото:Vesti.rs) -
Нела Кубуровић (Фото:Vesti.rs)


Она је на сједници, поводом шестомјесечног извјештаја о раду Механизма за међународне кривичне судове у Хагу, навела да је Хашки трибунал од оснивања имао селективан приступ када је ријеч о броју оптужница у односу на националну припадност, али и када је ријеч о просљеђивању предмета правосудним органима земаља бивше СФРЈ.

"У прошлости се показало да је највише `поверења` Трибунал имао у правосудне институције БиХ, чије правосуђе делује као прилични `фаворит`. Највише случајева прослеђивања предмета било је ради процесуирања пред Судом БиХ", навела је Кубуровићева.

Она је прецизирала да је Суду БиХ прослијеђено шест случајева који се односе на 10 оптужених, углавном српске националности, док је Србији и Хрватској прослијеђен по један предмет.

Указујући да међу предметима које је Трибунал уступио нема оптужених за злочине над Србима, Кубуровићева је упитала да ли то значи да није било злочина над српским становништвом и да нема одговорних за убиства, мучења и прогон Срба.

Она је навела да Србија има успјешну сарадњу са Механизмом и испуњава све преузете обавезе, да се у Одјељењу за ратне злочине у Вишем суду у Београду воде 23 поступка против 103 лица, углавном припадника српске националности, те да је Србија, за разлику од земаља региона, спремна да процесуира ратне злочинце без обзира на националну припадност.

Кубуровићева је рекла да се сарадња са институцијама самопроглашеног Косова обавља преко цивилне администрације УН на Косову - Унмика.

"Поред тога што Приштина не одговара на захтеве за сарадњу српског Тужилаштва за ратне злочине, сад и Унмик, без видљивих разлога, потернице других земаља против албанских терориста са Космета чини невидљивим у систему Интерпола. Тај мандат Унмик од Савета безбедности није добио", рекла је Кубуровићева.

Она је оцијенила да став Механизма у Хагу да је кључно средство за обезбјеђивање континуиране сарадње земаља са Механизмом политика условљавања напретка у процесу евроинтеграција, потврђује политички, а не правни карактер ове институције.

Кубуровићева је навела да је још у току одлучивање по жалби "пријатеља суда" поводом одлуке да се предмет Јојић-Радета уступи Србији и оцијенила да ће, ако тај случај буде уступљен српском правосуђу, то представљати нови корак напријед у односима са Механизмом.

Она је подсјетила да је Србија прије 10 година покренула иницијативу да њени држављани осуђени пред Трибуналом издржавају казне у Србији, истичући да је Београд спреман да прихвати међународни надзор у вези са издржавањем казни.

Наводећи да је сврха кажњавања, између осталог, и ресоцијализација осуђених лица, Кубуровићева каже да је у овим случајевима то тешко оствариво, јер казне издржавају у удаљеним земљама чији језик не разумију, немају могућност ангажовања преводилаца, могућност контакта са породицом сведена је на минимум и немају адекватан медицински третман.

Кубуровићева је подсјетила да је деветоро Срба умрло током суђења или током издржавања казне, те указала на тежак положај осуђених Милана Мартића и Драгомира Милошевића.