latinica  ћирилица
11/12/2018 |  22:46 | Аутор: СРНА

Пребројавања у СДС-у, још се не зна тачан број чланова Скупштине

Сједница Скупштине Српске демократске странке најављена је за суботу, 15. децембра, али још није познато колико она броји чланова, нити ко ће све присуствовати засједању.
СДС - Фото: РТРС
СДСФото: РТРС

Извор из врха СДС-а рекао је Срни да нико у општинским и градским одборима не зна колико Скупштина ове странке броји чланова.

"Када је Предсједништво странке одбацило захтјев за одржавање ванредне скупштине говорило се о 416 делегата. Међутим, предсједник странке Вукота Говедарица је недавно, приликом разговора о датуму одржавања редовне Скупштине, рекао да је број делегата мањи од 400", каже Срнин извор.

Поједини високопозиционирани чланови странке рекли су Срни да број делегата Скупштине СДС-а не зна нико осим Вукоте Говедарице, Игора Остојића, Јоксима Лукете и Бојана Вјештице који спискове држи под кључем.

"Ниједан потпредсједник СДС-а Републике Српске нема информације о бројном стању. Има чланова који су напустили странку, који су искључени, који су преминули или су на позицијама у извршној, судској и законодавној власти те не могу бити политички ангажовани. Позиве за Скупштину странке није добио велики број делегата који су били чланови Главног одбора СДС-а у претходном мандату", рекао је извор Срне.

Поједини чланови Скупштине су већ добили позив, а други се чуде зашто њима нису упућени.

"У Билећи су позив добила двојица чланова Скупштине, али не и Глигор Самарџић, који је према Статуту странке као бивши члан Главног одбора по аутоматизму и члан Скупштине странке. Исти случај је и у Челинцу, Фочи, Брчком, те у Приједору гдје члановима Скупштине није упућен позив за присуство на сједници", истакао је извор Срне.

Градски одбор у Добоју је распуштен, међутим мандат делегата у Скуштини траје све до унутарстраначких избора и до формирања новог Градског одбора странке. Самим тим 36 чланова Скупштине из Добоја мора добити позив и има право да присуствује сједници.

"Ми смо сви чланови Скупштине. Замјену чланова не могу вршити одбори, повјеренства или повјериоци. Делегати Добоја долазе на Скупштину јер смо чланови странке и чланови Скупштине која нам је верификовала мандате", рекли су Срни чланови Скупштине СДС-а из Добоја.

Вукота Говедарица је на чело странке изабран са само пет гласова против, а данас, каже Срнин извор, више од 200 чланова Скупштине тражи његову и оставку комплетног руководства странке.

"Бројни позиви су упућени комплетном руководству странке да поднесе оставку одмах након катастрофалних изборних резултата. Ти позиви постали су учесталији како се Скупштина приближава. Немали број чланова Скупштине сматра да је предсједник странке требало да одржи ријеч и поднесе оставку и то не само због потпуног дебакла на изобрима, већ и због лошег стања у странци, лоших мељуђудких осноса, оптуживања и самовоље, као и због игнорисања разговора о трошковима кампање и финансијском стању странке", наводи извор Срне из врха СДС-а.

Према његовим ријечима, многи сматрају да на сједницу Скупштине СДС-а неће бити позвани они за које садашњи предсједник странке мисли да су неподобни.

"Мишљења су да ће бити свједоци покушаја довођења фамозних чланова Скупштине који треба да замјене неподобне. На сцени је притисак на делегате да не гласају о неповјерењу руководству на челу са предсједником", кажу у СДС-у.

Извор Срне истиче да ће већина предсједника градских и општинских одбора тражити спискове делегата са скупштине одржане у Бијељини 28. маја 2017. године, те да се упореди тај са списком чланова предстојеће Скупштине која ће бити одржана у Бањалуци.

"Ако се не испуне услови за законит и демократски рад Скупштине, уз поштовање статута и осталих аката странке, већина чланова неће дозволити да се одржи сједница", нагласио је извор Срне из врха СДС-а.

Скупштина СДС-а требало би да буде одржана у суботу са почетком у 12.00 часова у сали "Метал" у оквиру Бањалучког велесајма.