latinica  ћирилица
12/12/2018 |  09:17 ⇒ 10:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Човић одговорио представницима: Они су унаказили БиХ

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић у одговору на писмо три бивша висока представника који су рекли да је улога Хрватске у БиХ била негативна, поручио им је да су они "својим одлукама унаказили БиХ".
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Нагласио је да више од хиљаду километара границе између БиХ и Хрватске, те Дејтонски споразум обавезују Хрватску на дејловање у БиХ. 

- Добро је да се у Сабору Хрватске говори о томе (Декларација о положају Хрвата у БиХ). Ја се надам да ћемо добити снажну подршку да БиХ иде евроатлантским путем на потпуној равноправности конституивних народа БиХ. Најмалобројнији народ носи већину пројеката очувања БиХ и заслужује једну снажну декларацију у Сабору Хрватске - навео је он.

Упитан како коментарише писмо бивших високих представника - Карла Билта, Педија Ешдауна и Кристијана Шварц-Шилинга - у којем упозоравају на негативну улогу Хрватске у БиХ, одговорио је да свако има право на свој став.

- Шта рећи за било кога од њих појединачно. Мислим да свако има право на свој политички став или какав год тај став био. Не мора бити политички, али је у функцији нечега. Нису они једини који размишљају на тај начин. Јасно је да је БиХ унакажена одлукама које су доносили високи представници. На стотине њих је наметнуто кроз уставна рјешења унутар БиХ, а нису прошли парламентарну процедуру. Управо у тражењу неког неуспјелог рјешења. Њихов промашај не треба да слушамо - рекао је Човић.