latinica  ћирилица
12/12/2018 |  10:16 ⇒ 10:57 | Аутор: СРНА

Секулић: Нема враћања имовине потомцима злочинаца

Директор Агенције за реституцију Србије Страхиња Секулић рекао је да ће се Агенција оглушити о одлуку Управног суда да врати имовину потомцима припадника усташког покрета и озлоглашене нацистичке СС "Принц Еуген" дивизије које су судови почели да рехабилитују.
Хајнрих Химлер и 7. СС дивизија Принц Еуген у Краљеву (фото: pogledi.rs/galerija) -
Хајнрих Химлер и 7. СС дивизија Принц Еуген у Краљеву (фото: pogledi.rs/galerija)

Он је истакао да ће Агенција за реституцију поступити по закону који децидирано каже да имовина не може бити враћена припадницима страних окупационих снага.

"Закон децидирано каже да имовина не може бити враћена припадницима страних окупационих снага, а за нас су то и усташе и чланови СС `Принц Еуген` дивизије, без обзира на то што су судови неке од њих рехабилитовали", рекао је Секулић за "Вечерње новости".

Он је навео да уколико Управни суд сматра да нису припадници окупационих снага, може да искористи своја законска овлашћења и врати имовину.

"Ми то нећемо учинити", рекао је Секулић.

"Новости" додају да је занимљиво и да се Државно правобранилаштво не жали на оваква рјешења о враћању имовине, али је зато на примјер, уложило жалбу на враћање синагоге у Земуну Јеврејској општини.

Припадници злогласне нацистичке СС дивизије "Принц Еуген" заробљене партизане су без изузетка стријељали, укључујући и рањенике, а у зонама борбе вршили су одмазде над цивилима.

За само три дана у Сињској крајини, у марту 1944, убили су 1.500 људи, а више стотина страдало је у масакрима у Пиви 1943, Аржану 1943, и селу Велика Јула 1944. године