latinica  ћирилица
12/12/2018 |  10:56 | Аутор: СРНА

Два милиона КМ за откуп слободе

У прошлој години су 282 лица осуђена у БиХ на затворску казну у трајању до једне године "купила слободу", подаци су Министарства правде БиХ, засновани на информацијама општинских судова у Федерацији БиХ, у Републици Српској и Брчко дистрикту.

Откуп слободе осуђенике је коштао око два милиона КМ, при чему је само у ФБиХ у 193 предмета уплаћено 1,7 милиона КМ, пише Дневни аваз.

У извјештају Министарства правде БиХ ова врста алтернативне кривичне санкције позитивно је оцијењена, уз образложење да се тиме "у равнотежу доводи затворски систем у БиХ, посебно када је ријеч о рјешавању проблема пребукираности затворских капацитета".

Према расположивим подацима, готово 300 осуђеника је, плаћајући сваки досуђени дан, избјегло одлазак у затвор, а није занемарљив ни податак да је њих 448 остало у кућном притвору уз електронски надзор.

Друго је питање, наводи лист, колика је штета што осуђеници нису прошли ресоцијализацију у затвору, чији је циљ одвраћање од поновног чињења кривичних дјела.

Према тренутној законској регулативи, лице које је осуђено на казну затвора у трајању до годину дана, одлазак у затвор може да избјегне тако што ће за сваки досуђени дан платити 100 КМ, односно 3.000 мјесечно или максималних 36.000 КМ за годину дана.

У затворима у БиХ у прошлој години мјере затвора и притвора издржавало је 3.340 лица.

Према ранијем закону, чак и осуђени за тероризам могли су да користе ову погодност, али ће то овогодишњим измјенама и допунама Кривичног закона БиХ бити онемогућено, тако да више неће бити пуштани ни условно на слободу.

Медији су раније писали да су већина држављана БиХ, који су учествовали у редовима терористичке организације Исламска држава, у БиХ бивали осуђени на невјероватно ниске затворске казне, најчешће до годину дана, иако закон за та дјела предвиђа и до 10 година затвора.

Овако ниске казне досуђују се због законских олакшица, јер бивши џихадисти Исламске државе из БиХ поступају по правном савјету адвоката и признају кривицу и учешће у терористичкој организацији.

Већина оптужених бивших терориста изјасне се да су врло лошег материјално-финансијског стања, па потом суд одлучи да и трошкови суђења иду на терет буџета, односно пореских обвезника.

Према подацима за прошлу годину Одјељења за односе са јавношћу Суда БиХ, само један осуђеник из ове категорије замијенио је затворску казну новчаном, 13 је на издржавању казне, седам у поступку упућивања у затвор, док је један одслужио затворску казну.

До половине прошле године, за кривична дјела тероризма, као и кривична дјела повезана са тероризмом и терористичким активностима, као што су одласци држављана БиХ на страна ратишта, оптужена су 42 лица, од којих су 23 осуђена на укупно педесетак година затвора.

Највећа казна изречена је Хусеину Боснићу званом Билал, који је осуђен на седам година затвора.