latinica  ћирилица
12/12/2018 |  11:04 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Београд да прогласи окупацију ако Приштина формира војску

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић истакао је да би, уколико дође до формирања војске самопроглашеног Косова, Србија без околишања морала да прогласи да је Косово и Метохија окупирана територија и званично да прогласи агресивно понашање - не само Приштине, већ и евроатлантских чинилаца, на челу са САД које стоје иза ње.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

"Хтели ми то или не, ако смо иоле озбиљна држава, дужни смо тако да поступимо", невео је Анђелковић у тексту за "Политику".

Он је нагласио да ће, уколико албански сеператисти заиста повуку такав потез, то значити драстично кршење Резполуције 1244 Савјета безбједности УН и Кумановског споразума, који су потписали Војска Србије и НАТО, а према којима је Кфор дужан да обезбиједи демилитаризацију Косова и Метохије гдје, док се не постигне другачији договор, има улогу једине легалне оружане силе.

"Допусти ли Кфор једнострано образовање такозване косовске, несумњиво антисрпске војске, и формално се претвара у окупациону силу", истакао је Анђелковић.

Он је напоменуо да су до сада западни центри моћи, који су фактички под плаштом УН преузели контролу над Косовом и Метохијом, много пута кршили Кумановски споразум и Резолуцију 1244, те нагласио да би са "изгледним допуштењем нове албанске милитаризације Косова прешли све границе".