latinica  ћирилица
12/12/2018 |  11:39 ⇒ 12:07 | Аутор: СРНА

Ђокић: Оправдан Додиков захтјев за истицање заставе Српске

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић сматра да је питање симбола од изузетног значаја за сваки народ и ентитет у БиХ и да не види ниједан разлог да некоме сметају симболи Републике Српске која је дио структуре БиХ установљене Дејтонским мировним споразумом.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић је нагласио да је сасвим оправдан захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика за истицање симбола Српске у свим просторима у институцијама БиХ у којима раде изабрани представници из Српске.

Он је подсјетио да је ентитетска организација БиХ безброј пута потврђена, те да је самим тиме и право на истицање симбола ентитета легално и легитимно право, саопштено је из СП-а.

"Очекујемо од Додика, али и од свих изабраних функционера из Српске у Парламентарној скупштини БиХ, будућем сазиву Савјета министара и сваком другом мјесту гдје сједе и раде представници из Српске да буду упорни и да захтијевају да се истакну симболи Српске у свим просторима у заједничким органима БиХ", рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, ову иницијативу треба да слиједи хитно доношење или измјене и допуне Закона о застави БиХ којим би се уредило ово питање јер не постоји ниједан разлога да било коме у БиХ сметају симболи народа или ентитета.

"Надам се да смо дошли до тог нивоа културе у нашим политичким односима да нам различитости не представљају сметњу, него напротив да буду наше богатство", закључио је Ђокић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик недавно је и на састанку са члановима Управног одбора Савјета за примјену мира објаснио да је БиХ према члану три Устава БиХ састављена од Републике Српске и Федерације БиХ и да он жели да Српска буде представљена и заставом, у складу са Уставом.