latinica  ћирилица
12/12/2018 |  11:51 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Бијељина: Легализација објеката увећана за 20 одсто

У Бијељини је 379 власника бесправно изграђених објеката поднијело захтјев за легализацију. Од јануара идуће године трошкови овог поступка биће увећани за 20 одсто. Након недавне оцјене Уставног суда да су накнаде одређене на неједнак начин и да су илегални градитељи објеката били повлаштени, сви грађани плаћају пуну цијену легализације. Процјењује се да је у Бијељини нелегално изграђено преко 20.000 објеката, од чега око 7.000 индивидуалних стамбених објекатa.

Да би избјегла додатне трошкове који јој пријете од јануара идуће године, Радојка Дујковић предала је захтјев за легализацију куће површине 56 метара квадратних. Колико ће је то коштати,каже, још не зна.

- Мораћу ићи у дугове, а сама сам. Муж ми умро прошле године, пензија мала, шта могу да урадим од 200 марака - каже Радојка Дујковић из Трњака.

Сока Алексић већ је окончала легализацију свог дома, што је, каже, коштало живаца и пара.

- 150 квадрата кућа и помоћни објекат 140 квадрата са гаражом изашло ме преко 4.000 КМ. Наравно да је скупо, ишла сам сваки дан три-четири пута, али на крају сам морала платити - напомиње Сока Алексић.

Уставни суд Српске недавно је утврдио да прописане накнаде за легализацију бесправно изграђених објеката, нису у складу са Уставом, па више нема повлаштених категорија. Накнада се обрачунава по квадрату корисне површине, у зависности од зоне. Може да се плаћа на рате, али уз банкарску гаранцију. За објекат површине 150 метара квадратних накнада је била 500 марака. Сада је много већа.

- У првој зони објекта 150 квадратних метара мисли се на корисну површину укупна накнада за уређење грађевинског земљишта и ренте износи 20.000 КМ, а у шестој зони такође за објекат до 150 м2 укупно износи 2.500 КМ - истиче Душан Савић, шеф одсјека.

Јединицама локалне самоуправе остављена је, ипак, могућност субвенционисања трошкова легализације за борачке и социјално угрожене категорије становништва, за шта ће средства бити планирана у буџету за идућу годину.

- Надама да ћемо успјети да кроз субвенције ипак цијену легализације сведемо на оне износе који су бар до сада били - додао је Савић.

Власници нелегално изграђених објеката који не поднесу захтјев за легализацију до 18. јануара идуће године плаћаће пенале - 20 посто биће увећана накнада за уређење градског грађевинског земљишта и рента. Грађани углавном подносе захтјев ради прикључка струје и воде, након чега губе интересовање, па се дешавало да је за исти објекат поднешено више захтјева, а да поступак никада није окончан.