latinica  ћирилица
12/12/2018 |  11:55 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Неуставан нови покушај преноса надлежности

Нови покушај преноса надлежности, и то МУП-а Републике Српске! Стручна јавност и политичари у Српској препознали су намјеру директора Дирекције, Мисарада Вилића, и одбили да учествују на састанку о јединственом полицијском систему радио-веза. Да је Вилић изашао из уставних оквира, тврде и представници полиција Брчко дистрикта и Херцеговачко-неретванског кантона.

Представници полиције Републике Српске неће учествовати на састанку у Сарајеву, јер Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ покушава да јој одузме једну од надлежности.

Ово је одговор МУП-а Српске организатору састанка. И овога пута поручују да ће наставити да сарађују са осталим полицијским агенцијама, али да то може бити само у складу са уставним надлежностима.

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ђулум у изјави за Радио Републике Српске потврдио је да полиција Српске неће потписати овај споразум.

На основу документа, који је у посједу Срне, из Дирекције је упућен допис свим директорима, комесарима и шефовима полиција којим их позива да сутра потпишу споразум о кориштењу радио-везе између полицијских агенција у БиХ, а како тачка у дневном реду наводи се и анализа стања безбједности у БиХ.

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић упозорио је да би потписивање овог споразума представљало још један покушај да се направи министарство унутрашњих послова БиХ, што се не може и не смије дозволити.

Делегат у Клубу српског народа у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић упозорава да не престају покушаји институција БиХ да приграбе нове надлежности које им по закону не припадају, истичући да ниједно тијело, па ни Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ, не може по својим овлаштењима бити изнад МУП-а Републике Српске.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић сматра да је Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ изашла из оквира свог дјеловања јер јој је Министарство безбједности БиХ допустило да ради шта хоће, што је недопустиво и што треба да спријечи нова постава кадра из Републике Српске у Савјету министара.

Потпредсједник НДП-а Здравко Крсмановић рекао је да су недопустиви покушаји политизације координационих полицијских структура БиХ и да српски кадар у овим структурама мора остваривати пуну сарадњу са МУП-ом Републике Српске ради постизања потпуног синергијског ефекта на плану безбједности.

Декан Факултета за безбједност и заштиту Универзитета у Бањалуци Слободан Жупљанин каже да захтјев Дирекције представља нови покушај преноса надлежности са ентитета на ниво БиХ, изван оквира Устава и закона у БиХ.

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић упозорио је да Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ позивом да се потпише споразум о коришћењу радио-везе између полицијских агенција у БиХ, жели по сваку цијену да пренесе надлежност на ниво БиХ, поручивши да нико не треба да се заноси илузијом да је то тако једноставно урадити.