latinica  ћирилица
12/12/2018 |  11:57 | Аутор: СРНА

Грабовац: Опструкција истраге о трговини људским органима у Броду

Предсједник Удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац тврди да Тужилаштво БиХ годинама опструише истрагу о трговини људским органима заробљених Срба, Бошњака и Рома у Броду 1992. године.
Марко Грабовац - Фото: РТРС
Марко ГрабовацФото: РТРС

Грабовац тврди да су припадници регуларне Хрватске војске и ХВО-а 1992. године касапили заробљене Србе, бошњачке и ромске жене и дјецу да би продавали њихове органе, а жртве потом бацали у масовну гробницу у Сијековцу.

"Имамо поуздане податке да су органи жртава одвожени преко хрватске границе такозваним `белим хеликоптерима` са Фудбалског стадиона `Полет` у Броду и продавани за 20.000 марака, о чему ми је посвједочио један хрватски официр", рекао је Грабовац Срни.

Према његовим ријечима, постоји сумња да иза овог злочина стоји иста екипа налогодаваца према чијој директиви су вађени органи и косовским Србима у "жутој кући" у Албанији.

Грабовац подсјећа да су мају 1992. године припадници Хрватске војске и паравојних муслиманских снага пресрели четири аутобуса са 218 путника, међу којима је било више од 150 дјеце из домова за незбринуту дјецу са подручја Сребренице, Жепе и околних општина који су путовали према Западној Европи.

Он је додао да је у јуну 2004. године извршена ексхумација масовне гробнице у Сијековцу у којој је пронађено 59 посмртних остатака, од чега 23 дјеце доби од седам до 14 година.

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је недавно да ће Специјално тужилаштво за злочине ОВК за неколико мјесеци донијети одлуку да ли подиже или одустаје од оптужница за "жуту кућу" у вези са трговином људским органима Срба отетих на Космету.

Он је навео да радна група, коју је формирао скупштински Одбор за Косово и Метохију и која прикупља чињенице и доказе о злочинима терористичке ОВК, има јединствену комплетирану базу података о свим злочинима.