latinica  ћирилица
12/12/2018 |  12:07 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Апел грађанима Приједора да чувају водомјере од смрзавања

Температуре испод нуле могу да доведу со смрзавања водомјера. Из Водовода Приједор упозорили су потрошаче да водомјере заштите од хладноће, јер ће трошкове поправке или замјене сносити сами.

Смрзавање дијелова унутрашњих водоводних инсталација најчешћи је разлог због којег грађани остају без воде током зимских мјесеци. Само прошле зиме приједорском Водоводу је пријављено 87 случајева смрзавања водомјера.

- Пошто имам дубок шахт, више од метра, онда нема потребе. Али би сад већ требало, у кога је плиће, утопљавати, јер долази до смрзавања, поготово вањске чесме, а онда долази до пуцања - каже један грађанин Приједора.

Из Водовода су позвали грађане да заштите водомјере термо-изолационим материјалом као што су стиропор, стаклена вуна, па чак и старе крпе или картон.

- Није ту потребна никаква посебна изолација, него једноставно у мјерном мјесту, шахту, ставите комад неког од тих материјала и на тај начин онемугућите да долази до смрзавања водомјера - поручује Драгослав Кабић, руководилац за производњу и дистрибуцију воде Водовода Приједор.

Водовод је прошле зиме смрзнуте водомјере замијенио о свом трошку.

- Иако одржавање мјерног мјеста спада у наш домен, али због технчких ствари, односно смрзавања, то би требало да иде на терет корисника. С обзиром, да смо изишли у сусрет прошле године нашим корисницима, овај пут упозоравамо да нећемо у наредном периоду радити такве ствари - додао је Кабић.

У приједорском Водоводу кажу да поправка или замјена смрзнутог водомјера кошта најмање 100 КМ.