latinica  ћирилица
12/12/2018 |  12:20 ⇒ 20:04 | Аутор: Агенције

Авганистан- Килограм најскупљег зачина 1.500 долара

Авганистанске власти желе да пољопривредницима понуде алтернативни начин зараде.
Узгој зачинског шафрана у Авганистану (Фото: DW) -
Узгој зачинског шафрана у Авганистану (Фото: DW)

Тако, умјесто да гаје мак, од којег се добија опијум, нуде им да се окрену најскупљем зачину на свијету - шафрану.

Производња шафрана ове године у тој земљи је порасла на рекордан ниво, око 13 тона, саопштило је Министарство пољопривреде. Званичне цифре показале су да се производња шафрана повећала на 6.200 хектара 2018. године, што је за 22 одсто више у односу на прошлу.

Више од 6.600 радника обучено је за производњу, прераду и паковање зачина ове године, наводи се у саопштењу владе.

Пољопривредници који гаје шафран имали су око 17 милиона долара од продаје шафрана, а 90 одсто авганистанског шафрана се извози, наводи се у саопштењу.

Деликатни зачин вијековима се користи у разним кухињама и у производњи парфема. Шафран је назван и "црвено злато" јер се многи ослањају на његову производњу. Продаје се и по цијени од 1.500 долара по килограму на западним тржиштима.

- Почињемо са радом на њиви прије изласка сунца и свако од нас може да сакупи око четири до пет килограма шафрановог цвијета - рекао је 16-годишњи Јома Кан, један од 156.000 сезонских радника који помажу при прикупљању зачина.

Радници зарађују око долар на сат.

Зачин се извози у 17 земаља, углавном у Кину, Индију и Персијски залив, али у Европску унију и Сјеверну Америку.

Власти настоје да одвикну рурално становништво од високо профитабилне трговине опијумом. Узгој мака и даље покрива 263.000 хектара у Авганистану, што је 90 одсто свјетске производње опијума.