latinica  ћирилица
12/12/2018 |  12:32 | Аутор: Б92

Милан Марић међу 10 најбољих младих глумаца Европе

Млади српски глумац Милан Марић који је почетком у Берлину скренуо пажњу на себе изванредним тумачењем насловне улоге у биографском филму о Сергеју Довлатову, изабран је да буде дио поставе - Звијезде у успону, предстојећег издања Берлиналеа.
Милан Марић, глумац - Фото: Screenshot/YouTube
Милан Марић, глумацФото: Screenshot/YouTube

Ријеч је о програму који ће се одржати од 8. до 11. фебруара у склопу индустријског дијела Филмског фестивала у Берлину, гдје ће, уз Милана Марића, агентима и продуцентима бити представљено још девет младих глумачких снага у успону из Европе.

Позив за овај програм представљају велику почаст и искрено признање за таленат, труд и потенцијал за даље напредовање, а за одабране младе глумце ће бити организовани бројни састанци са филмским професионалцима из читавог свијета.

Улога у "Довлатову", руско-пољско-српској копродукцији у режији Алексеја Германа млађег, прва је главна улога за младог Марића. Овај филм настао и уз подршку Филмског центра Србије, а премијеру је имао зимус у главном такмичарском програму Филмског фестивала у Берлину.

- Покушавао сам да одгонетнем шта се крије иза тог Довлатовљевог цинизма, те његове ироније, безобразлука, шта је иза тог штита. А онда сам схватио да се иза тога налази несигурност, туга, неко дијете које не зна како да се избори са задатком, а сви око њега очекују да то што прије ријеши - рекоа је Марић о овој улози.

Марић је остварио епизодне улоге у дугомертражним филмовима "Бранио сам Младу Босну" (2014), "Добра жена"(2016), "Влажност" (2016), "Санта Мариа дела Салуте" (2016), као и у запаженим краткометражним филмовима "Изгледаш до јаја кад сам одваљен" (2013) и "Живот траје три дана" (2017). На телевизији је глумио у серијама "Мирис кише на Балкану", "Немањићи – Рађање краљевине", "Војна академија", "Јутро ће променити све", а ускоро ћемо га гледати и у новим телевизијским серијама "Беса", "Пет "и "Жмурке".

Српски глумац Никола Ракочевић био је један од носилаца титуле "европска звијезда у успону" за 2014. годину.