latinica  ћирилица
12/12/2018 |  12:55 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Сестре Спасојевић у акцији "С љубављу храбрим срцима"

Ученице Основне школе "Свети Сава" из Зворника Ана и Ирена Спасојевић, које ће учествовати у хуманитаној акцији "С љубављу храбрим срцима", поручиле су данас свим људима добре воље да пошаљу поруку на хуманитарни број 1411 и помогну у прикупљању новца за помоћ дјеци којој је потребно лијечење.

Сестре Ана и Ирена, које пјевају духовну и забавну музику, кажу да су се радо одазвале позиву предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић да 23. децембра учествују у акцији у Бањалуци, гдје ће извести пјесму "За сву дјецу свијета", коју је компоновао Здравко Остојић из Македоније.

"То ће нам бити први пут да заједно изводимо пјесму на хуманитарном концерту", рекла је Ана, која је ученица осмог разреда ОШ "Свети Сава" из Зворника, а истовремено похађа и пети разред Основне музичке школе "Војин Комадина", Одсјек клавир.

Ана је имала велики број наступа на разним фестивалима и другим музичко-сценским такмичењима, између осталих у Бјелорусији, Софији, Подгорици, Суботици, Кикинди.

"Најдражи ми је био бјелоруски фестивал 2017. године на којем су учествовали такмичари из 21 земље свијета", истакла је Ана.

И Ирена, која је ученица петог разреда ОШ "Свети Сава", намјерава да упише Основну музичку школу.

Она каже да је одличан ученик и да је до сада учествовала на два фестивала, те освојила друго мјесто на Фестивалу за дјецу "Шљокице" у Новом Саду, а запажен успјех имала и на "Ђурђевданском фестивалу" дјечије пјесме у Бањалуци.

Сестре, које планирају да сниме још неке пјесме и учествују на фестивалима, истичу да их у свему подржавају родитељи Сања и Дејан, као и брат Василије који још није кренуо у школу.

Сања каже да заједно са Дејаном кћеркама пружа несебичну подршку, као и наставници музичке школе, Градска управа Зворник и поједине фирме, без чије помоћи не би могле учествовати на фестивалима у иностранству.

У оквиру хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима" 23. децембра од 17.00 часова биће одржано донаторско вече у Културном центру Бански двор у Бањалуци.

Средства прикупљена у овогодишњој акцији биће искоришћена за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања.

У Републици Српској годишње од 150 до 200 дјеце има потребу за интензивним физикалним третманом уз коришћење роботике, а такав савремени третман не могу добити ни у Републици Српској, нити у Србији.

Директан ефекат примјене савремене роботике је значајно бољи исход рехабилитације и побољшање квалитета живота дјеце са дијагнозама церебралне парализе, спина бифиде, као и повредама главе и кичме.

Новина је да су партнери предсједника Републике Српске у овогодишњој хуманитарној акцији млади таленти из Градишке, Приједора, Бијељине, Угљевика, Теслића, Требиња, Источног Сарајева, Добоја, Мркоњић Града, Прњавора, Дрвара, Бањалуке и Зворника.

Прво донаторско вече одржано је 2010. године.