latinica  ћирилица
12/12/2018 |  12:57 ⇒ 14:46 | Аутор: СРНА

Сваки четврти контролисани возач нема зимску опрему

Сваки четврти контролисани возач не посједује зимску опрему у возилу, а код сваког осмог возила је утврђена техничка неисправност, подаци су Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.
Обавезна зимска опрема - Фото: РТРС
Обавезна зимска опремаФото: РТРС

У оквиру петодневне акције појачане контроле учесника у саобраћају, припадници МУП-а су контролисали укупно 9.020 моторних возила, те утврдили постојање прекршаја у 5.229 случајева.

Од овог броја, 3.994 прекршаја односи се контролу посједовања зимске опреме, техничке исправности моторних возила и затамљеност стакала, док се 1.235 прекршаја односи на остале прекршаје у саобраћају.

Због непосједовања зимске опреме издато је 2.159 прекршајних налога, а због утврђене техничке неисправности моторних возила 1.127.

За непрописно затамњене стаклене површине на возилима издато је 638 прекршајних налога.

Из МУП-а подсјећају да од 15. новембра до 15. априла моторна возила морају имати одговарајућу зимску опрему и користити је без обзира на временске услове.

Под зимском опремом подразумијева се да путничка и остала моторна возила чија највећа дозвољена маса није већа од 3.500 килограма и немају више од осам сједишта, имају зимске гуме.

Моторна возила чија највећа дозвољена маса прелази 3.500 килограма и аутобуси морају имати зимске пнеуматике на погонским точковима, а под зимском опремом за ова возила подразумијевају се још и ланци за снијег и приручни алат или гуме са љетним профилом чија дубина газећег слоја по дубини износи минимум четири милиметра.

За непосједовање зимске опреме, према Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима БиХ, изриче се новчана казна од 40 КМ и, према потреби, такво возило се искључује из саобраћаја.