latinica  ћирилица
12/12/2018 |  14:47 | Аутор: СРНА

Новић: По сваку цијену жели се актуелизовати реформа полицијских снага

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић упозорио је да Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ позивом да се потпише споразум о коришћењу радио-везе између полицијских агенција у БиХ, жели по сваку цијену да пренесе надлежност на ниво БиХ, поручивши да нико не треба да се заноси илузијом да је то тако једноставно урадити.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

Новић је изјавио Срни да такви покушаји неће ни престати и да је то потпуно јасно у пројекту који је већ у оптицају годину, двије.

"То је негдје у завјетрини склоњено и стоји, а сада се покушава дио по дио извући како би се поново актуелизовала реформа полицијских снага на нивоу БиХ, што је у оваквој и политичкој и укупној атмосфери недоспустиво", истакао је он.

Новић је нагласио да Дирекција прије свега мора да постигне један озбиљан статус у БиХ и да се покаже да је спремна да сарађује искрено на пољу безбједности са свим агенцијама у БиХ.

Он је навео да је ванзаконски и сам начин на који су покушали да оспоре право предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику да има дио личног обезбјеђења.

Новић је нагласио да прво треба поћи од тога шта је у законској надлежности Дирекције и шта је њена суштина.

Новић истиче да је очигледно да неки људи са стране, али и у Дирекцији желе да она прерасте у министарство унутрашњих послова на нивоу БиХ, што је недопустиво.

"Кад би Дирекција заиста хтјела да буде ауторитативна, да буде препозната у јавности и прихваћена у цијелој БиХ, онда би прво морали да дају одговор ко је извршио напад на Александра Вучића /у Поточарима 2015. године/. Када то ураде онда ће моћи да кажу да су спремни да сарађују са свима и да имају искрене намјере према свима", закључио је Новић.

На основу документа, који је у посједу Срне, из Дирекције је упућен допис свим директорима, комесарима и шефовима полиција којим их позива да сутра потпишу споразум о кориштењу радио-везе између полицијских агенција у БиХ, а као тачка у дневном реду наводи се и анализа стања безбједности у БиХ.