latinica  ћирилица
12/12/2018 |  14:53 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Сабор се у петак изјашњава о Декларацији о положају Хрвата у БиХ

Хрватски сабор гласаће у петак, 14. децембра, о Приједлогу декларације о положају Хрвата у БиХ и европском путу БиХ, у којој се упозорава на маргинализованост Хрвата у БиХ и која позива на измјену Устава БиХ.
Хрватски сабор (фото: hrvatska-danas.com) -
Хрватски сабор (фото: hrvatska-danas.com)

Опозиционе странке у Сабору Хрватске најавиле су у данашњој расправи подношење амандмана на овај документ, јавља ХРТ.

Представници СДП-а су истакли да је "ријеч о штетној декларацији и да није истина да се она не предлаже због резулатата избора у БиХ, већ управо због њих и избора Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ".

Посланик у овом сабору Божо Љубић нагласио је у расправи да "није потребно персонализовати, већ је циљ указати на положај Хрвата у који су доведени као конститутиван народ у БиХ".

Осим СДП-а, амандмане ће поднијети и коалиција Мост, у којој сматрају да је прва верзија текста декларације била боља, да предложени текст није довољно конкретан и да не пружа мјере нити даје рјешења.

У Приједлогу декларације о положају Хрвата у БиХ и европском путу БиХ се истиче да да је "за успјешно функционисање БиХ на свим нивоима кључно да сви њени конститутивни народи и грађани буду равноправни, да у њу имају пуно повјерење и вјерују у њену будућност".

У Приједлогу декларације се позива на измјене Устава БиХ и Изборног закона ради остварења равноправности хрватског народа у БиХ.