latinica  ћирилица
12/12/2018 |  15:35 | Аутор: СРНА

Четворица припадника ОВК одазваће се позиву у Хаг, а двојица неће

На списку бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова /ОВК/ који су позвани на саслушање у Специјални суд за злочине у Хагу за сада се налази шест команданата ове терористичке организације, од којих су четворица путем адвоката поручила да ће се појавити у суду, а двојица да се неће одазвати позиву.

На списку су бивши командант терористичке ОВК за регион Србице Сами Љуштаку, бивши командант ОВК за регион Лаб Рустем Мустафа Реми, предсједник Војног суда ОВК Сокол Добруна и један од ниже рангираних команданата ОВК за зону Лаб-Подујево Назиф Мехмети.

Позив за саслушање добио је и Сафет Суља, командант Центра за обуку припадника ОВК у Тропоји у сјеверној Албанији, те Ремзи Шаљи, командант оперативне зоне ОВК Паштрик, гранично подручје са Албанијом у региону Ђаковица-Дечани.

Прва четворица су преко адвоката поручили да ће се од 14. јануара до 24. јануара наредне године појавити у Специјалном суду у Хагу, док су Суља и Шаља посредством адвоката изјавили да се неће одазвати позиву.

На првом списку за привођење у Специјалном суду у Хагу налази се још једно лице, а према информацијама из извора блиских истражиоцима Специјалног суда, ријеч је о Дауту Харадинају, брату косовског премијера Рамуша Харадинаја.

Позвани бивши команданти терористичке ОВК доводе се у директну везу са убиствима, киднаповањима и трговином органима Срба и неалбанаца од почетка 1998. до краја 2000. године.

Из српске Комисије за нестала и киднапована лица Срни је речено да су специјалном тужиоцу и специјализованим вијећима у Хагу достављене хиљаде страница изјава и доказних материјала о одговорности и злочинима на Србима позваних припадника ОВК.

Суља и Шаља се доводе у директну везу са трговином органима јер су, како истичу из Комисије, у рејону њихове одговорности на подручју Метохијске котлине и на сјверу Албаније одвођени киднаповани Срби.

У рејону одговорности Шаље и Суље налазила се и Жута кућа у којој су, према наводима специјалног извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија и шефа тима Еулекса за истрагу ратних злочина над Србима на Косову Клинта Вилијамсона, вађени органи киднапованим Србима.