latinica  ћирилица
12/12/2018 |  15:37 ⇒ 13/12/2018 | 07:25 | Аутор: РТРС

Ћулум за Радио Српске: Нећемо потписати споразум

Институције на нивоу БиХ поново покушавају да отму надлежности ентитетима и прибаве себи ингеренције које им по закону не припадају. На основу документа, који је у посједу Срне, из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ упућен је допис свим директорима, комесарима и шефовима полиција, којим их позива да сутра потпишу споразум о кориштењу радио-везе између полицијских агенција у БиХ.
Дарко Ћулум - Фото: РТРС
Дарко ЋулумФото: РТРС

Аналитичари и званичници Српске оцјењују да Дирекција не преза ни од чега, па ни од тога да прекорачи своја овлаштења, да би од себе направила полицијски орган и прибавила оперативне надлежности.

У позиву Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ јасно се наводи да полицијске и безбједносне агенције треба да потпишу споразум о кориштењу радио-везе између полицијских агенција у БиХ, али и да МУП Српске није дао сагласности на увезивање свог оперативног центра са оперативним центрима осталих полицијских агенција у БиХ.

Из МУП-а Српске ово је и потврђено. Тврде да потписивање овог споразума није у надлежности Дирекције.

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ђулум у изјави за Радио Републике Српске потврдио је да полиција Српске неће потписати овај споразум.

"Полиција Републиле Српске неће потписати овај споразум. Ми имамо свој систем радио комуникације који покрива цијелу Републику Српску на којој ми имамо оперативну и стварну надлежност", истакао је Ћулум.

Он је објаснио да не постоји никакав "пропис" који омогућава да Дирекција успостави такав систем. Додао је да Полиција Републике Српске сарађује са свим полицијским и безбједносним агенцијама у БиХ и да ће то бити настављено. 

"Ми имамо законску и уставну надлежност и зна се за шта су надлежни полицијски службеници из Дирекције за координацију полицијских тијела", рекао је Ђулум.