latinica  ћирилица
12/12/2018 |  16:32 | Аутор: СРНА

Мајкић: Ниједно тијело не може имати већа овлашћења од МУП-а Српске

Делегат у Клубу српског народа у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић упозорава да не престају покушаји институција БиХ да приграбе нове надлежности које им по закону не припадају, истичући да ниједно тијело, па ни Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ, не може по својим овлаштењима бити изнад МУП-а Републике Српске.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

"Министарство унутрашњих послова Републике Српске једино има одговорност према Народној скупштини Републике Српске, Влади и предсједнику Српске. Тако ће бити и убудуће", изјавила је данас Мајкићева Срни.

Она је подсјетила да је за сутра у Сарајеву, на позив Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, предвиђен састанак на којем би, како је најављено, требало да буде потписан споразум о коришћењу радио везе између полицијских агенција у БиХ, што подразумијева увезивање оперативних центара полиција са Дирекцијом.

"Иако је ова намјера Дирекције сакривена иза термина `договор о техничким аспектима`, Република Српска и њен МУП препознали су стварне намјере Дирекције и категорично одбацили не само потписивање оваквог споразума, него и само присуство на овом састанку", наглашава Мајкићева.

Закон о Дирекцији за координацију полицијских тијела и агенцијама за подршку полицијској структури БиХ, истиче она, не обухвата надлежности које ова Дирекција жели да наведеним споразумом приграби за себе.

Према њеним ријечима, Дирекција нема надлежност за увезивање оперативних центара полицијских агенција у БиХ и ни на који начин не може налагати одлуке и рјешења која јој по закону не припадају.

"Сасвим је јасно да Дирекција жели да постане главни полицајац, иако нема ни оперативну надлежност коју имају полицијске агенције на нивоу БиХ, нити оперативне надлежности других органа унутрашњих послова", додала је Мајкићева.

Она подсјећа да је надлежност Дирекције дефинисана законом и значи комуникацију, сарадњу и координацију између полицијских тијела БиХ, односно, са одговарајућим органима у БиХ у вези са полицијским пословима међународног карактера, као и заштиту лица и објеката који се штите.

"Дирекција је основана као управна организација за подршку полицијској структури БиХ, у саставу је Министарства безбједности и није формирана као полицијски орган. Из тог разлога Република Српска сматра да Дирекција никако не може координисати радом МУП-а, нити може радити на успостављању система радио везе, на начин како су то замислили њени руководиоци и странци код којих иду по мишљење“, поручује Мајкићева, која је у прошлом мандату била и члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ.

Она је упутила позив Дирекцији за координацију полицијских тијела у БиХ да се врати својим законом утврђеним надлежностима, а то су послови комуникације и координације полицијских тијела на нивоу БиХ, истичући да у БиХ не постоји тијело које је по својим овлашћењима изнад МУП-а Републике Српске.

Из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ упућен је допис, који је у посједу Срне, свим директорима, комесарима и шефовима полиција којим их позива да сутра потпишу споразум о коришћењу радио-везе између полицијских агенција у БиХ, а као тачка у дневном реду наводи се и анализа стања безбједности у БиХ.

Потписивање овог споразума подразумијева увезивање оперативних центара полиција са Дирекцијом за координацију полицијских тијела БиХ, за шта она нема надлежност.