latinica  ћирилица
12/12/2018 |  17:56 ⇒ 13/12/2018 | 12:30 | Аутор: РТРС

Загреб у дипломатској офанзиви за бољи положај Хрвата у БиХ

Званични Загреб полази у дипломатску офанзиву, којом би побољшао положај Хрвата у БиХ, и то из Сабора - Декларацијом о питању Хрвата.

Буде ли усвојена на гласању у петак, значиће то из Загреба сигурнију заштиту хрватских интереса у БиХ пред међународним институцијама.

БиХ је неодржива, Хрвати су изгубили право избора легитимних представника, Изборни закон неопходно је мијењати – кључни су аргументи предлагача Декларације Хрватског сабора о положају Хрвата у БиХ.

- Република Хрватска као потписница Дејтона и чланица Савјета за имплементацију мира у БиХ, дужна је реаговати на кршење Дејтона код Управног одбора ПИК-а - каже Божо Љубић, предсједник Одбора за Хрвате изван Хрватске у Сабору Републике Хрватске.

О садржају декларације владајући и опозиција без договора. Док први поздрављају напоре Хрватске владе на путу побољшања услова за Хрвате у БиХ, други њен садржај називају камилицом.

Тврде да не нуди рјешење, већ да је усмјерена против изаборног побједника Жељка Комшића.

- Једино рјешење које се нико неће усудити рећи овдје, а ја ћу га изговорити је трећи ентитет - напомиње Хрвоје Зекановић, посланик опозиционог ХРАСТ-а у Сабору Републике Хрватске.

- БиХ се може једино уредити као децентрализована правна социјална држава са федералним јединицама - додаје Анте Бабић, посланик владајуће ХДЗ у Сабору Републике Хрватске.

У декларацији се, као залог државности, помиње “корјенита“ измјена Устава, којом би се БиХ организовала на начелима федерализма, уз симетричну позицију конститутивних народа, што се може тумачити као званично пласирање идеје о трећем ентитету.

- Такво понашање и ова декларација директно су против угледа, утицаја и директно су против интереса Републике Хрватске - сматра Весна Пусић, Клуб посланика опозиционог ГЛАС-а и ХСУ-а у Сабору Републике Хрватске.

Током расправе којој је присуствовала и предсједавајућа Представничког дома БиХ, Борјана Кришто, с мостарским студентима, могле су се чути и оптужбе да званична Бањалука диктира став Хрватске о БиХ.

Загреб се ових дана нашао и на удару тројице бивших високих представника, који су га оптужили за мијешање у унутрашње ствари БиХ, што је Хрватска одбацила, а њихова европарламентарка Жељана Зовко, Евопској комисији поставила питање о финансирању и конторли расхода ОХР-а.