latinica  ћирилица
12/12/2018 |  18:38 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Књижевник Ранко Павловић дружио се са основцима у Новом Граду

Народна библиотека у Новом Граду организовала је данас дружење ученика петог разреда Основне школе "Свети Сава" са књижевником Ранком Павловићем, аутором романа "Како се испричала неиспричана бајка".
Нови Град - Павловић - дружење са основцима - Фото: СРНА
Нови Град - Павловић - дружење са основцимаФото: СРНА

Директор Народне библиотеке Слободанка Вујиновић рекла је да је дружење организовано као увод у акцију уписа чланова за 2019. годину под мотом "Од читања се расте".

"Тема дружења је роман Ранка Павловића `Како се испричала неиспричана бајка` у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, награђен њиховом књижевном наградом `Совица` за најбољу необјављену књигу за дјецу", рекла је Вујиновићева.

Вујиновићева је објаснила да је данас у библиотеци, умјесто класичне презентације књиге, организована интерактивна комуникација књижевника и читалаца.

Ученици су прије данашњег дружења прочитали дјело како би могли да разговарају са аутором о овој теми.

Павловић каже да су му драги сусрети са читаоцима и да писца посебно интересује како су млади доживјели његово дјело.

"Понекад писац буде изненађен опажањима, јер млади у дјелу нађу и оно што сам аутор не може", рекао је Павловић.

Према његовим ријечима, "Како се испричала неиспричана бајка", први је "еколошки" роман у српској књижевности који говори како је неиспричана бајка жељела сама себе да исприча, па јој је у тој намјери у помоћ притекла једна Космичка бајка.

Када је бајка почела да се прича, она је уочила да су хемијске фабрике и други загађивачи природе угрозили живот на Земљи и одмотавајући своју, условно речено, еколошку причу, бајка спасава планету, сукобљавајући се са разним неманима, савлађујући једну по једну препреку по принципу карактеристичном за видео-игрице.

Завод за уџбенике и наставна средства је након реализације књижевне награде "Златна сова" и значајног доприноса у области лијепе књижевности, покренуо још један пројекат и дао прилику за објављивање дјела и онима који стварају за дјецу.

Награда за најбољу необјављену књигу за дјецу симболично је названа "Совица" да се овај пројекат повеже са "Златном совом".