latinica  ћирилица
12/12/2018 |  20:28 | Аутор: АТВ

Нова странка Недељка Чубриловића зваће се Демократски савез

Десет дана након прве сједнице, у петак, 14. децембра, биће одржан други састанак Иницијативног одбора нове странке чији су покретачи Недељко Чубриловић и остали чланови Независног демократског клуба у Народној скупштини Републике Српске, сазнаје opcija.net.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

На скупу ће, бити разматран до сада пређени пут у правцу формирања будућег политичког субјекта, што подразумијева и својеврсни процес "диференцијације" у одборима ДНС-а широм Републике Српске. Иницијативни одбор ће потврдити 22. децембар као датум када ће се одржати оснивачка скупштина, а нова партија званично почети са радом.

Добро обавијештени извори истичу да је, од првобитних шест приједлога имена за нову партију, чији су оснивачи предсједник НСРС Недељко Чубриловић и посланици Споменка Стевановић, Споменко Стојановић и Милан Дакић, готово сигурни назив са највећим шансама – Демократски савез. Једина дилема је да ли ће скраћеница бити ДЕМОС или ДС.

Осим усаглашавања имена странке, у петак ће бити прихваћен визуелни идентитет и потврђени основни кључни акти ове политичке организације.

У дворани у Обилићеву, 22. децембра, на оснивачкој скупштини се очекује око 800 делегата из цијеле Српске. Тада ће бити усвојен статут и остали оснивачки акти странке, а биће изабрано и руководство, односно предсједник, замјеник предсједника, потпредсједници, Предсједништво и Главни одбор.

Осим четири посланика НДК у парламенту Српске, у нову странку, сазнаје opcija.net, ући ће више од 70 одборника ДНС-а из општина и градова Републике Српске, као и више од пола чланова досадашњег Главног одбора Демократског народног савеза. Такође, новој партији Недељка Чубриловића приступиће око 40 општинских одбора, те четири од укупно шест градских одбора ДНС-а у Републици Српској – комплетни одбори из Бањалуке, Зворника и Бијељине и готово читав ГО у Добоју.

Уз Марка Павића, кажу упућени извори, остаје градски одбор у Приједору, те већи дио ГО у Требињу. Међутим, у Чубриловићеву партију ући ће цјелокупна странка "Снага Херцеговине", чије је је сједиште у Требињу, а предсједник Слободан Шараба, која је на посљедњим изборима била на листама ДНС-а. То подразумијева и приступање два одборника "Снаге Херцеговине" у Бијељини, као и једног из Љубиња.

Очекује се да у нову странку уђу и два начелника општина који нису повезани са разлазом у ДНС-у, већ долазе из других странака у Републици Српској.

Што се тиче заступљености у републичкој и бх. власти, нова партија већ има предсједника НСРС, а добиће, једног или два министра у Влади Српске. На нивоу БиХ, имаће неколико замјеника министара у Савјету министара, те више руководилаца агенција, управа и управних организација.

Круг затвара реална могућност да Чубриловићева странка буде заступљена и у скупштинама и владама кантона у ФБиХ, који имају општине са српском већином, као што су Дрвар, Гламоч и Петровац.