latinica  ћирилица
12/12/2018 |  22:01 | Аутор: СРНА

Европски парламент тражи да се обустави градња "Сјеверног тока 2"

Европски парламент затражио је данас да се прекине градња гасовода "Сјеверни ток 2", наводи се у резолуцији овог тијела.

У резолуцији, коју је данас усвојио Европски парламент, након извјештаја о имплементацији споразума о придруживању Украјине ЕУ, наводи се да је "Сјеверни ток 2" "политички пројекат који представља пријетњу европској енергетској безбједности".

Посланици су похвалили добру сарадњу Украјине у сектору енергетике и њен напредак у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, и истакли да Кијев треба да настави са реформама, посебно у области гаса и електричне енергије.

"Имајући у виду да Украјина игра кључну улогу у европској мрежи снабдијевања енергентима, посланици осуђују изградњу 'Сјеверног тока 2', који заобилази Украјину, као политички пројекат, који представља пријетњу европској енергетској безбједности", наводи се у резолуцији.

Пројекат "Сјеверни ток 2" укључује изградњу два гасовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обале Русије, преко Балтичког мора до Њемачке. Цијена пројекта се процјењује на око 9,5 милијарди евра, а пуштање у рад гасовода планирано је до краја наредне године, подсјећа ТАСС.