latinica  ћирилица
13/12/2018 |  08:13 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

Данас Свети Андреј Првозвани

Српска православна црква прославља данас Светог Андреја Првозваног, првог сљедбеника и првог апостола Христовог, који је страдао на крсту због оданости новозавјетној вјери.
Храм Христа Спаситеља - Фото: РТРС
Храм Христа СпаситељаФото: РТРС

Свети Андреј је апостол Цариграда и Русије, а био је и патрон Руског царства и царске породице Романових.

Према предању, Свети Андреј био је старији брат Светог апостола Петра и ученик Светог Јована Крститеља, а Јеванђеље је проповиједао у Византији и Тракији, у дунавским земљама, а потом у Русији и око Црног мора, у Епиру, Грчкој и Пелопонезу, гдје је страдао.

Својим чудесним моћима исцијелио је многе болесне, међу којима и жену царског намјесника у граду Патра, коју подиже из постеље, те она прихвати хришћанску вјеру.

Силно се разгњевио због тога намјесник Етеата и нареди да се Свети Андреј разапне на крст и избоде копљима, што и би учињено. Али ни тада није одустао Свети Андреј, већ је тако рањен и измучен и с крста дијелио народу корисне поуке, проповиједавши вјеру хришћанску.

Усрдно се молећи Богу, своју душу му је предао у 62. години. Како је за живота исцјељивао убоге и болесне, тако је настављено и након његове смрти дјеловање његових чудесних моштију.

Светог Андреја Првозваног као свог заштитника прославља и Краљевски двор Карађорђевића.