latinica  ћирилица
13/12/2018 |  10:28 ⇒ 11:33 | Аутор: СРНА

Чолак одбио мандат у Представничком дому

Бариша Чолак одбио је мандат у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, који је као кандидат хрватске коалиције предвођене ХДЗ-ом освојио на протеклим изборима, а ЦИК БиХ га је додијелила Даријани Катић, првом сљедећем кандидату те коалиције, речено је у ЦИК.
Бариша Чолак - Фото: СРНА
Бариша ЧолакФото: СРНА

Чолак је једини члан Колегијума старог сазива Дома народа Парламентарне скупштине БиХ који није прихватио нови мандат у некој од законодавних институција у БиХ формираних након општих избора, будући да је Сафет Софтић из СДА постао посланик у Представничком дому ПС, а Огњен Тадић (ДНС) изабран у Вијеће народа Републике Српске.

Зашто је Чолак одбио мандат у Представничком дому парламента БиХ остаје непознато, будући да није одговарао на позиве Срне.

С обзиром на то, да још није ријешен проблем попуњавања Дома народа Парламента ФБиХ неизвјесно је када ће бити познат састав новог сазива Дом народа ПС БиХ.

ЦИК је ове седмице потврдио резултате посредних избора за Дом народа ПС БиХ проведене у Народној скупштини Републике Српске, па ће тако у наредне четири године у Дому народа БиХ српски народ представљати Никола Шпирић, Средоје Новић, Душанка Мајкић, Лазар Продановић и Младен Босић.

Да би Дом народа ПС БиХ био комплетан, потребно је да Дом народа федералног парламента изабере по пет делегата из реда Бошњака и Хрвата.

Попут Чолака и ХДЗ-ов кадар у врху Дома народа Парламента ФБиХ Лидија Брадара одбила је освојени мандат у Представничком дому федералног парламента.