latinica  ћирилица
13/12/2018 |  10:56 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

БиХ од ЕУ добила више од 9,2 милиона евра за помоћ мигрантима

Европска унија је током претходних мјесеци, у оквиру различитих пројеката, дозначила више од 9,2 милиона евра БиХ за помоћ мигрантима и избјеглицама и јачање капацитета управљања границом, саопштено је данас из Међународне организације за миграције.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

У саопштењу је наведено да су средства преусмјерена на неколико активности, и то измјештање миграната и избјеглица из нехуманих услова у кампу "Трнова" у Великој Кладуши у оближњи камп "Мирал", гдје тренутно борави око 600 миграната.

Бивши ђачки дом "Борићи" у којем су у току љета боравили мигранти, у потпуности је испражњен, а у току је реконструкција и обнова објекта што би требало да буде завршено до краја године.

"Мигранти и избјеглице, који су били смјештени у просторијама ђачког дома, измјештени су у оближњи привремени прихватни центар `Бира`. Ту тренутно борави око 2.000 миграната, а помоћ ЕУ је првенствено усмјерена на основне потрепштине, попут кревета и дека, у настојању да буду обезбијеђени што хуманији услови за смјештај", истиче се у саопштењу.

Привремени прихватни центар "Седра" има капацитете за смјештај 420 особа и за свако дијете из центра обезбијеђени су часови локалног и енглеског језика.

"Циљ оваквих активности је, између осталог, да се дјеци кроз образовне и забавне активности пружи прилика да се упознају о култури заједнице у којој бораве и олакша комуникација с вршњацима", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је за све мигранте који тренутно бораве на територији БиХ обезбијеђен смјештај и основна медицинска њега, док су свим корисницима у привременим прихватним центрима у Унско-санском кантону обезбијеђена три оброка дневно.

Све активности финансиране су средствима ЕУ, а на терену их реализује Међународна организација за миграције и Црвени крст Федерације БиХ.

Из ИОМ-а напомињу да се од краја прошле године БиХ суочава са све већим приливом миграната и избјеглица.

Током ове године из Србије и Црне Горе је стигло више од 23.500 миграната и избјеглица, док их је прошле године било 755.

У привременим прихватним центрима у БиХ тренутно борави до 4.000 миграната и избјеглица, од којих већину чине мушкарци, али има и жена, породица с дјецом, трудница и дјеце без пратње или која су одвојена од породице, наведено је у саопштењу.