latinica  ћирилица
13/12/2018 |  11:23 ⇒ 11:27 | Аутор: СРНА

Одлуке према којима ће затвор у И. Сарајеву радити без руководства и надзора

Министарство правде БиХ припремило је одлуке о затварању Јединице за спровођење пројекта изградње затвора у Источном Сарајеву и отварању Завода за извршење кривичних санкција, из којих се види да ће та институција радити без руководства и надзора.
Затвор  на нивоу БиХ (фото:АА) -
Затвор на нивоу БиХ (фото:АА)

Приједлог тих одлука, које су у посједу Срне, на дневном су реду сутрашње сједнице Савјета министара.

У одлуци о затварању Јединице за спровођење пројекта изградње  затвора наведено је да се гасе и Управни и Надзорни одбор, а у одлуци о отварању тог затвора истакнуто је да се руководство именује у року од шест мјесеци, док је у образложењу наведено да ће Министарство правде почети кадровско попуњавање тек по доношењу одлуке.

На који начин ће се вршити кадровско попуњавање није прецизно наведено иако је ријеч о великом броју радних мјеста - према процјенама у том затвору радиће око 200 запослених.

У образложењу приједлога одлуке о затварању Јединице за спровођење пројекта изградње затвора наведено је да су стечени законом прописани услови потребни за почетак рада затвора, те да је технички пријем завршен 28. новембра 2018. године.

"Законом је прописано да Јединица за спровођење пројекта, Управни и Надзорни одбор престају с радом након техничког пријама објеката Завода, о чему ће, на приједлог министара, одлуку донијети Савјет министара БиХ. Надаље, утврђено је да након 1. јануара 2019. године, када је одлуком о утврђивању датума потетка рада затвора предложено формирање Завода као управне организације у саставу Министарства правде, не постоји потреба за даљим радом и постојањем Јединице за спровођење пројекта изградње Завода, Управног и Надзорног одбора Завода јер су испунили своју сврху", пише у образложењу.

У приједлогу одлуке о утрђивању датума почетка рада Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера, као и рока за именовање управника Завода, наведено је да је датум почетка рада Завода 1. јануар 2019. године.

"Од дана почетка рада Завода, рок за именовање управника Завода је шест мјесеци. За реализацију ове одлуке, задужује се Министарство правде БиХ које ће, након почетка рада Завода и именовања управника, доставити извјештај Савјету министара БиХ", наведено је у приједлогу одлуке.

Срна је објавила да почетак рада завода опструише кадровска комбинаторика.

Након сједнице Савјета министара која је одржана прошле седмице, министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је да одлука о почетку рада затвора није донесена "јер је потребно дефинисати још неке детаље".

Саговорник Срне из Савјета министара рекао је да министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић почео да прави проблем и опструише тај пројекат инсистирањем да му се каже ко ће бити вршилац дужности управника и да му се дају неке додатне информације, док се предсједавајући Савјета Денис Звиздић није изјашњавао.

Срна незванично сазнаје да министар правде жели да вршилац дужности управника буде из реда хрватског народа, док се Шаровић залаже да то буде "његов човјек".

Шаровић није одговарао на телефонске позиве.

Отварањем затвора у Војковићима у општини Источна Илиџа, БиХ ће добити најсавременију и најсигурнију затворску установу, у односу на све друге сличне намјене у земљи, али и на Балкану.

То ће бити једини затвор на нивоу БиХ који ће испуњавати европске стандарде за смјештај осуђених, што је посебно значајно ако се узме у обзир чињеница да ентитетске заводе карактерише проблем прекобројности и неадекватних капацитета.