latinica  ћирилица
13/12/2018 |  14:01 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Развојем ИТ сектора могућ значајан напредак Српске

Република Српска има потенцијал за развој микропредузетништва заснованог на информационо-комуникационим технологијама и да у врло кратком року направи значајан искорак у тој области у економском смислу, истакао је данас директор Агенције за информационо друштво Српске Срђан Рајчевић.

 "То ће допринијети развоју друштва у цјелини. Кроз систем дигиталне трансформације ми мијењамо све сфере друштва, с обзиром да се прилагођавамо модерним технологијама и трендовима, између осталог у привредном, али и осталим сегментима друштва", рекао је Рајчевић новинарима током одржавања "ИТ конференције Бањалука 2018".

Он је нагласио да Српска мора "ухватити корак" са развијеним свијетом и додао да су сва дешавања у вези са реорганизацијом управе у Републици Српској усмјерена ка том циљу.

Рајчевић је у том контексту навео и да формирање министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске представља јасан сигнал да Влада развој модерних технологија и информационог друштва поставља као један од приоритета у свом раду.

"У овим стратешким циљевима лежи и одговор на демографске изазове са којима се суочавају Српска и регион, гдје ће трансформација високог образовања и развој модерних технологија представљати алат да наши млади не одлазе, него да овдје пронађу своју будућност", рекао је Рајчевић.

Директор Привредне коморе Српске Драгица Ристић навела је да у Српској тренутно постоји 450 регистрованих компанија из сектора информационо-комуникационих технологија, додајући да је раст овог сектора предуслов за развој других сектора, јер без дигитализације нема укупног привредног развоја.

"Привредна комора Српске се у својим дјелатностима усмјерила на подизање свијести код привредних друштава и на поправљање пословног амбијента у смислу прилагођавања потребама дигиталне трансформације, јер без дигитализације нема ни нових иновативних рјешења", додала је Ристићева.

Бојан Ћудић из Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа рекао је да је конзорцијум институција Српске у оквиру пројекта "Европска мрежа предузетништва" у посљедње двије године подржао активности око 2.000 предузећа из Српске везане за интернационализацију пословања, кроз савјетодавну и подршку приступу финансијама.

Ћудић је најавио да ће се овај конзорцијум у наредном периоду фокусирати и на неке нове видове подршке, међу којима је дигитализација пословних процеса.